IE9 eniten kysytyt kysymykset


 

Hei kaikki. Mitä ilmeisimmin IE9 herättää paljon mielenkiintoa, koska jo näin maanantaiaamun kunniaksi on postilaatikkoni tulvillaan siihen liittyviä kysymyksiä, mikä on iloinen yllätys. Kokosin tähän mennessä eniten kysyttyjen kysymysten vastukset.

Mitä IE9 tarkoittaa pähkinäkuoressa?

IE9 on

1. Tarkoin HTML5, CSS3, SVG, ICC Color Profiles, DOM L2 ja L3, ECMAScript5 mukainen toteutus, jota on kehitetty tiiviissä yhteistyössä W3C / WHATWG:n kanssa pyrkien olemaan HTML5 referenssitoteutus. Tavoitteena on tulevien standardien tarkka noudattaminen verkkoon päin. Tämän suhteen on huomioita että itse HTML5 standardi että näin ollen myös selain ovat tällä hetkellä ”betaversioita”.

a. Acid3 95/100, viisi kohtaa testistä eivät saata olla lopullisen HTML5 standardin mukaisia (SVG Fontit ja SMIL animaatiot ovat vielä keskustelun alla jätetäänko ne standardiin vai ei)

2. Nopeaa sivustokoodin (ml. JavaScript) suorittamista, tällä hetkellä betaversio neljän nopeimman selaimen joukossa (WebKit SunSpider testi)

3. Käytössä olevan laitteiston ja käyttöjärjestelmän mahdollisuuksien täysimittaista hyödyntämistä. Koska selain tehdään kaikkien eri alustojen ominaisuuksien unionin sijaan hyödyntämään Windows 6.0 –sarjan käyttöjärjestelmien (Windows 7 ja Vista) ominaisuuksia, voidaan täysimittaisesti hyödyntää mm rautakiihdytys näytönkäsittelyssä sekä muut suorituskykyä parantavat ominaisuudet

a. Selain on näistä riippumatta täysin standardinmukainen, se vain toteuttaa toiminnot nopeammin kuin kiihdyttämätön selain = yhteensopivuus, kehittäminen ”yhdelle selaimelle” ja naiivisovellusta lähestyvä suorituskyky = seuraavan sukupolven nettisovellukset (ks myöhemmin tarkemmin)

b. HTML5 on cross platform, selaimien ei tarvitse eikä saa olla (esim puhelinalusta vaativat kuitenkin erilaisen selaimen = standardi ei voi olla sama kuin jokin tietty selain)

4. Enemmän tilaa sivustollesi. Tilaa vievä käyttöliittymä on siivottu ja sivustollesi jää enemmän tilaa. Oman kokemuksen mukaan palvelee myös mainiosti kaikkia miniläppärin käyttäjiä.

5. Uusi käyttöliittymä. Selaimen välilehtiä voi nyt vetää irti selaimesta tai kiinnittää alavalikkoon kuin sovelluksia. sivustot/verkkosovellukset voivat myös laittaa omia toimintojaan suoraan task bar ikonin kontekstimenuun (jump list) sekä antaa ikonin kautta tietoa sovelluksen/sivuston tilasta (Facebookin päivitysnotifikaatio). Parempi latausten hallinta on myös tarjolla.

6. Laajennusten hallinta ja tietoturva. Laajennusten suorituskyvyn automaattisen analysoinnin kautta saat ilmoituksen jos jokin laajennus hidastaa selailua. Ladattavista tiedostoista saadaan nyt myös luotettavuusvaroitus, eli Smart Screen filter laajentuu kattamaan myös haitallisiksi tunnettujen tiedostojen lataamisen varoittamiseen

Tässä kuusi minulta eniten kysyttyä. Todella hyvä sivut löytää vastauksia ovat

http://www.beautyoftheweb.com/

Ja

http://www.beautyoftheweb.com/#/productguide/top-features

clip_image002

Niiden kenen tulee ja haluavat tietää kaiken tarvittavan, kannattaa ladata:

clip_image003

http://download.microsoft.com/download/9/2/1/921f91d0-b01a-40b0-ba65-88c7f6e33316/InternetExplorer9BetaProductGuide.pdf

Mistä sen saa ladata ja onko siitä myös 64bit?

http://www.beautyoftheweb.com/

Myös 64bit löytyy.

Mistä saan lisätietoa?

http://www.beautyoftheweb.com/ sisältää varsin erinomaisen koosteen siitä mitä IE9 on ja mikäli selaa sitä jollain HTML5 kykyisellä selaimella kuten IE9 saa samalla myös varsin hyvä kuvan siitä mitä HTML5 mahdollistaa.

http://ie.microsoft.com/testdrive/ on paikka josta voit ajaa kaikilla eri HTML5 selaimillasi erilaisia testejä sekä sieltä löytyy lisätietoa standardeista, suorituskyvystä ja niihin liittyvistä asioista sekä linkkejä eri 3. osapuolien testisivuille.

Nopeustesteistä omat suosikkini ovat Psychedelic Browsing, kalatankki FishIE Tank sekä Speed Reading. Oma tavisläppäri eli Lenovo W500 pyörittää HTML5 väripyörää 1800 kierrosta minuutissa rautakiihdytettynä ja kalatankissa menee vielä 500 kalaa 60 fps.

Mitä IE9 tarkoittaa Windowsille, tuleeko siitä nyt merkityksetön?

Täysin päinvastoin. Selaaminen on iso osa tietokoneen käyttöä ja tavoite on tehdä Windowsissa paras alusta verkossa surffaamiseen ja tulevaisuuden verkkosovellusten suorittamiseen. Tämä tullaan toteuttamaan verkkoon päin täysin standardilla tavalla, mutta optimoimalla itse selain hyödyntämään käyttöjärjestelmän ominaisuuksia mahdollisimman hyvin.

Tekeekö IE9 Windowsista aiempaa houkuttelevamman käyttöjärjestelmän?

Moni ei varmaankaan ole hankkinut Windowsia nettiselailu hankintakriteerinä, mutta onhan tuo mahdollista. Kun huomioidaan miten hyvin näiden ensimmäisien saamieni sähköpostien perusteella IE9 on otettu vastaan Suomessa. Sekä huomioidaan että jo keväällä 86 IT-asiantuntijaa sadasta oli kyselyn mukaan sitä mieltä että Windows 7 on erittäin hyvä, niin voi olla että nämä kaksi yhdessä edelleen lisäävät kiinnostusta Windowsiin myös suffaualustana.

Olemme nöyrästi kiitollisia kaikille teille siitä että olemme tällä kertaa onnistuneet luomaan käyttöjärjestelmän joka vastaa tarpeisiinne, toivottavasti onnistumme tekemään nyt vastaavan loikan selaimen kanssa.

Seiskasta sai jokainen antaa palautta ja bugi-ilmoituksia, entä IE9?

Kyllä, kuten Windows 7:ssa, myös IE9:stä voi antaa palautetta ja bugiraportteja samalla tavalla kuin seiskan kanssa. Kirjoitin ohjeet siitä miten pääsee mukaan kommentoimaan ja raportoimaan tänne.

Onko IE9 Windows 8:n oletusselain? Miten se vaikuttaa käyttöjärjestelmään?

Windows 7:n julkaisun yhteydessä tuoteryhmä ilmoitti tähtäävänsä kolmen vuoden tuotejulkistustahtiin.

Terkuin, Janne

clip_image004

clip_image005clip_image006

Janne Pohjala | Microsoft Oy | Keilaranta 7 02150 Espoo | janne.pohjala@microsoft.com | +358 500 557 486


Comments (1)

  1. pate says:

    IE9:ssä on omituinen bugi jolla ei esim. googlen ehdottamaa sanaa voi valita koska hiiren vasen painike ei suostu valintaa tekemään. Sanat pitää kirjoittaa itse kokonaan loppuun asti ja vain enteriä painamalla valinnan voi tehdä eikä hiirellä. Muissa selaimissa ei tätä vikaa ole mutta IE):ssä kyllä.

Skip to main content