Direct Access, Branch Cache, AppLocker, Bitlocker to go ja Remote Media streaming


Laajojen, keskitetysti hallittujen ympäristöjen käyttöön Windows 7 tarjoaa esimerkiksi Direct Access, Branch cache, AppLocker ja BitLocker -ominaisuudet.

Direct Access:in avulla käyttäjä on automaattisesti yhteydessä organisaation sisäverkkoon, olipa hän minkä tahansa Internet-yhteyden takana. Käyttäjällä on läpinäkyvä pääsy sisäverkon palveluihin myös kotona ja matkalla, ja käyttökokemus on samanlainen kuin toimistolla. Ominaisuus on toteutettu standardin IPv6:n avulla. Tarvittaessa se tunneloidaan IPv4:n yli ja sisäänkirjaus sekä yhteyden käyttö voidaan suojata vaikkapa älykortilla.

Branch Cache -toiminnallisuuden avulla voidaan etätoimipisteisiin rakentaa HTTP ja SMB välimuisti. Se voi olla hajautettu välimuisti toimipisteen työasemiin. Vaihtoehtoisesti voidaan hyödyntää toimipistepalvelinta, mikäli sellainen on käytössä. Branch Cachen avulla voidaan nopeuttaa sekä tiedostojen käyttöä että selailua toimipisteissä, ilman että verkkoyhteyden nopeutta tarvitsee nostaa.

App Lockerin avulla ylläpito voi määritellä mitä sovelluksia tietyllä käyttäjäryhmällä on käytössään ja estää muiden sovellusten asentaminen ja käyttäminen. Bit Locker osaa suojata kiintolevyjen lisäksi myös ulkoiset mediat kuten muistitikut. Tähän voidaan määritellä myös halutut käytännöt, esim. salaamattomalta muistitikulta voidaan lukea, mutta jos tikulle halutaan siirtää luottamuksellista tietoa, käyttäjälle asetetaan vaatimus suojata muistitikku. Näin tieto pysyy suojassa mahdollisessa muistitikun katoamistilanteessa. Salattu tikku voidaan avata XP, Vista ja Windows 7 koneissa suojauksen pin-koodilla. Myös Autorun -toiminto on muutettu siten, että se sallii vain muistivälineen sisällön avaamisen. Jos käyttäjä tästä huolimatta yrittää asentaa ohjelmistoja muistitikulta, voi ylläpito estää asentamisen käyttäjäoikeuksin App Lockerin avulla.

Tarkempaa tietoa näistä löytyy esitystallenteina. Direct Accessista Mika Seitsosen mainio esitys (suomeksi) TechDays:ista demoineen ja samasta tilaisuudesta Daniel van Soestin esitys Branch Cachesta.

SRV210 Windows 7 ja Server 2008 R2 Branch Cache - more perfomance to branch office users
Daniel van Soest, Tony Krijnen Microsoft


SRV208 Windows 7 / 2008 R2 DirectAccess
Mika Seitsonen, FC Sovelto Oyj
* material


Remote Media Streaming

Jotain kotikäyttöönkin. Ainakin jälkikasvu saattaa innostua Remote Media Streaming -ominaisuudesta, sillä sen avulla voidaan musaa ja muuta mediasisältöä toistaa kotiverkon sisällä muista koneista ja myös Internetin yli

Windows 7:n beta (koontikäännös 7000) tuli saataville tammikuun alussa. Pelkästään ensimmäisen viikon aikana sitä ladattiin ja asennettiin yli miljoonaan koneeseen. Samassa yhteydessä käyttöön tuli yhteisöllisen kehittämisen malli ja sen väline.

Janne

Comments (0)

Skip to main content