Overvældende succes med kode i børnehøjde


Børn vil ikke bare spille computer og se film på tabletten, men har også lyst til at udvikle og kode som aldrig før. I påsken var 60 børn endnu engang samlet til en fuldt booket kodecamp hos Microsoft – og på landsplan er interessen enorm. Det fortæller foreningen Coding Pirates, der arrangerer kodeforløb i samarbejde med virksomheder, der gerne vil gøre lidt ekstra for de ansattes børn og lokalsamfundet.

Det er ikke altid lykken at være på arbejde i påskeugen, mens børnene har fri. Og for mange skolebørn er feriedagene ret beset også en halvbagt fornøjelse, mens legekammeraterne er måske på ferie eller hos bedsteforældrene. Så er der ret beset ikke meget andet at lave end at sove længe, læse bøger, spille computer og se tv, mens man venter på, at forældrene kommer fra job.

”Så for nogle år siden tænkte vi, at man måske kunne finde en løsning, der både gav forældrene lidt ro og udfordrede børnene i ferien. Samtidig ville det jo ikke skade, hvis de fik chancen for – på egen hånd – at opleve, hvad mor eller far egentlig går og roder med til daglig,” siger Christian Stahl, der arbejder med Business Development hos Microsoft Danmark.

Sådan opstod ideen til den årlige kodecamp i påsken – kaldet Digikidz – hvor Microsoft-ansattes børn i skolealderen arbejder med kode, programmerer LEGO-robotter og udvikler spil i Project Spark og 3-4 andre værktøjer afhængig af alder og interesse. Alt foregår i Microsofts lokaler, hvor der er masser af plads, drikkevarer og sandwiches.

Påskecamp blev lynhurtigt fyldt op

”Oprindelig havde man forventet, at 10-15 børn ville være med på vognen. Men interessen var enorm, og der blev lukket for tilmelding ved 60 deltagere. Sådan var det også i år, for rygtet har spredt sig. Faktisk blev Digikidz fyldt op allerede få dage efter, at der var åbnet for tilmelding,” konstaterer Christian Stahl.

”Børnene er begejstrede, går til projekterne med krum hals og laver i mange tilfælde virkelig sjove projekter og spil, som de er stolte af at vise frem på sidste dag, hvor forældrene kommer og ser på. For rigtig mange af børnenes vedkommende fortsætter interessen også bagefter; det gælder bl.a. hjemme hos os selv,” siger han.

Enorm interesse landet over

Påskecampen arrangeres bl.a. i samarbejde med foreningen Coding Pirates, der er baseret på frivillig arbejdskraft.

”Nu og her er vi ca. 25 frivillige, der tæller alt fra ingeniører og udviklere til pædagoger, selvlærte it-interesserede og alt midt i mellem. Og vi mangler konstant frivillige, for efterspørgslen er enorm,” siger Martin Exner. Han arbejder til daglig som IT-pædagogisk konsulent, men er også talsmand for Coding Pirates, der arrangerer kodeforløb for børn i alderen 7-17 år. Ofte i samarbejde med virksomheder, som nu Microsoft, der også lægger hus til kodepiraternes ugentlige aftenmøder i Hellerup.

”Vi har også en del aktiviteter i resten af landet, men vil meget gerne i kontakt med både frivillige og virksomheder, der har lyst til at være med. For interessen er virkelig til stede derude. Faktisk er det ikke kun forældre, men også børn, der af egen drift begynder at efterspørger mere substans i den måde, børnene bruger computere, tablets og telefoner på. De vil gerne ind i motorrummet og forstå, hvordan man selv kan arbejde kreativt med teknologien og udvikle egne programmer og projekter. Det er jo – synes jeg – utrolig sympatisk,” siger Martin Exner.

Plads til gode virksomhedsinitiativer

”Men omvendt betyder det også, at vi har svært ved at følge med efterspørgslen. Så der er konstant temmelig mange børn på venteliste, og der er ingen tvivl om, at det her er et område, hvor andre virksomheder virkelig kunne gøre sig gældende til gavn for medarbejdere og lokalsamfund,” vurderer han, der gerne giver virksomheder råd om, hvordan man kommer i gang.

”De er meget velkomne til at tage fat i mig og tage en snak om, hvordan man kommer i gang. Men ellers handler det mest om at være realistisk i forhold til, hvad børnene kan og vil; f.eks. er det nok at skyde over målet at sætte 3-4 klasses elever i gang med at kode C++. Her kan man med fordel tage fat i et af de mange værktøjer, der leger metodikken og tankegangen ind i stedet. Som f.eks. Microsofts Project Spark, KUDO Game Lab, LEGO Mindstorms eller Scratch, for blot at nævne nogle få,” siger Martin Exner.

Hør mere om Digikiz – Microsofts påskecamp for børn – hos Christian Stahl, chstahl@microsoft.com

Læs om Coding Pirates og find kontaktinfo på www.codingpirates.dk

Kodu Game Lab og Project Spark er begge Microsoft-produkter, der – ud over at være rigtig sjove at arbejde med – også er velegnede til at lære børn om basal udvikling af bl.a. spil. Læs mere på:

http://www.kodugamelab.com/

http://projectspark.com/

Comments (0)

Skip to main content