Windows Store og apps klapper en hel flok fluer med ét smæk


Samtidig med Windows 8 lanceres også en helt ny, sikker og nem distributionskanal for apps til det nye operativsystem. Det åbner nye markeder for udviklere – der samtidig kan glæde sig over, at det er blevet nemmere end nogensinde at udvikle og portere apps på tværs af platforme.

Der findes adskillige millioner applikationer, men det kan være lidt af en jungle at finde de bedste til et givent formål. I værste fald risikerer man endda at trække malware ned på maskinen, hvilket – hvis man er uheldig – kan give hackere og andre sikkerhedstrusler mere eller mindre frit spil på virksomhedens netværk.

–Tanken bag den nye distributionsplatform, Windows Store, er, at vi vil gøre det nemt for udviklere at distribuere certificerede apps på en enkelt, sikker og elegant facon. Faktisk får de med ét slag adgang til en global, troværdig og effektiv salgskanal, siger Ole Kjeldsen, udviklingsdirektør i Microsoft Danmark.

– Tilsvarende giver Windows Store brugere og virksomheder let og sikker adgang til at vælge præcis den funktionalitet og de apps, de har behov for, tilføjer han.

Faktisk kan virksomheder godt lægge apps op på Windows Store uden at give alle og enhver adgang. Det kan være praktisk, hvis man for eksempel gerne vil distribuere proprietær software til udvalgte faggrupper internt i en koncern.

Samtlige apps skal sikkerhedsgodkendes

– Men uanset, hvem der har adgang, så gennemgår samtlige apps, der skal distribueres via Windows Store en standardiseret og intens certificeringsproces. Primært med det formål at sikre, at koden ikke udgør en sikkerhedsrisiko. For eksempel ved at trække eller sende data på en uautoriseret facon eller ved at udnytte systemressourcer uden at have fået lov af brugeren, forklarer Ole Kjeldsen. Han fik for øvrigt selv for nylig afvist en app, han havde skrevet til Windows 8, fordi den trak på en netværksressource, som han havde glemt at give brugeren mulighed for at sige nej til.

– Pinligt, egentlig, for jeg burde jo strengt taget vide bedre. Men så fik jeg da bekræftet, at processen fungerer, konstaterer han. Man skal dog ikke være bekymret for, at certificeringen af den grund tager unødig tid, da holdet bag arbejder med en frist på max fem arbejdsdage. I realiteten får udvikleren dog ofte besked efter et par dage.

Let at flytte apps mellem platforme

Windows 8-baserede apps i Windows Store udmærker sig også ved, at de kan afvikles både på den kendte pc platform og på den mængde af de nye touchbaserede slates – eller tabletmaskiner, om man vil – som er på vej fra producenterne i dette efterår.

– Det er i og for sig blot to sider af samme sag. Forudsat at maskinerne kører Windows 8, kan de basalt set det samme. Derfor skal man heller ikke bekymre sig om at skrive apps specifikt til den ene eller den anden type maskiner, siger Ole Kjeldsen.

Det er også en relativt nem sag for .NET-kyndige udviklere at portere applikationer mellem Windows 8 og Windows Phone 8, og 'faktisk også at løfte apps fra eksempelvis iOS eller Android over på Windows-platformen,' siger Ole Kjeldsen.

– Mange apps er baseret på en meget struktureret backend og library-struktur. I det tilfælde er det meget groft sagt et spørgsmål om at trække en ny grænseflade ind over, når du skifter platform. I udviklersammenhænge udmærker Microsoft sig – sådan sagt i al beskedenhed – ved at have langt det lettest anvendelige udviklingsmiljø som giver udviklerne høj produktivitet. Det gør det nemmere at udvikle nyt eller at portere fra andre platforme, tilføjer han.

Således tog det blot en uges effektiv arbejdstid tid for de to unge udviklere bag eTilbudsavis – der er blandt de mest downloadede danske iPad-apps – at konvertere appen til at fungere perfekt på Windows 8.

"Det er altså supernemt!"

– Vi har virkelig gjort meget for at lette udviklingsprocessen. For eksempel kræver det blot én sølle kodelinje for en app at 'abonnere' på en systemressource som f.eks. printer, højttaler eller søgefunktion. Det er supernemt og betyder, at en meget, meget stor del af den udviklingstid, du førhen har brugt på at få basis på plads, nu kan bruges på at lave applikationen bedre for brugeren – eller på at få den hurtigere ud af døren, siger Ole Kjeldsen. Han tilføjer, at forhåndsinteressen i erhvervslivet også er 'ganske pæn'.

– De seneste måneder har jeg i snit holdt 3-4 møder ugentligt med en ny dansk virksomhed om apps og Windows Store, og interessen spænder helt utrolig bredt – lige fra medie og startups til finans, banker, retail, medicoindustrien og så videre. Så der er ingen tvivl om, at der kommer til at ske virkelig spændende ting i Windows Store, når Windows 8 lanceres den 26. oktober i år, og i tiden efter.

Ønsker du at høre mere omkring udvikling af Apps til Windows 8 i din organisation -  da kig på dette site eller ring til Microsoft på telefon: 4589 0100 og spørg efter din account manager som kan hjælpe dig videre.

Comments (0)

Skip to main content