Danskerne har taget det nye arbejdsliv til sig


Det moderne arbejdsliv har sat fokus på frigørelse fra kontoret. Vi arbejder i stigende omfang  fra distancen og fra hjemmet. Fleksibiliteten gør os mere produktive. Den teknologiske udvikling har givet et helt nyt arbejdsliv, hvor den traditionelle arbejdsplads med eget kontor og gråt kabinet med en brummende harddisk under bordet er afløst af smartphones, noter på din tablet og udarbejdelse af præsentationer fra en lydløs Ultrabook [LINK]. Vi henter vores data i skyen, vi tilpasser arbejdet til vores døgnrytme, og vi samarbejder globalt når som helst, hvor som helst og på den enhed, vi lige har ved hånden

Det er nemlig fleksibiliteten, som gør en arbejdsplads populær hos de fleste danskere, hvor muligheden for selv at tilrettelægge arbejdsdagen gør os mindre stressede og skaber en bedre balance mellem arbejde og privatliv.

Danskerne vil frigøres fra kontoret

En undersøgelse, som analysebureauet Vanson Bourne har lavet for Microsoft i Europa viser, at danskerne med 77 % er det folkefærd, som benytter sig mest af fleksible arbejdspladser. Og danskerne er med 82 % det folkefærd, der stoler mest på, at kollegaer er produktive, selvom de ikke er fysisk til stede på kontoret. Så fundamentet for mere fleksible arbejdspladser eksisterer i Danmark.

”Der ligger en vigtig arbejdsopgave for virksomhedens CIO i at tilpasse virksomheden til de nye krav fra samfundet om øget produktivitet og et krav fra brugerne om, at de vil have adgang til informationer når som helst, hvor som helst og på alle enheder. Jo bedre virksomhederne er til at imødekomme denne tendens, jo mere produktive og tilfredse medarbejdere får de,” siger Nana Bule, divisionschef i Microsoft.

Fleksible arbejdspladser øger produktiviteten

Vi vil slet og ret arbejde på det digitale arbejdsredskab, som giver bedst mening. Det er et faktum, som virksomhedens CIO må have med i sine beregninger og overvejelser. Microsoft tilbyder virksomheder værktøjer, der hjælper medarbejdere med at samarbejde mere effektivt på deres præmisser. For når medarbejdernes behov imødekommes, forbedres resultaterne af deres arbejde, og det kan mærkes på bundlinjen.

Den stigende consumerization tendens har betydet, at hvis ikke virksomheden stiller det rigtige tekniske udstyr til rådighed, ja så benytter vi som medarbejdere blot vores eget.

Over 30 millioner kroner i besparelser

Forskningsresultater fra Teknologisk Institut viser, at produktiviteten stiger, når vi arbejder hjemmefra. Først når vi er væk fra arbejdspladsen i mere end 13 dage om måneden, falder den. Hos mobilselskabet Telenor har man fx effektiviseret brugen af it og skabt en kultur med fleksible arbejdspladser, hvilket har resulteret i besparelser på mere end 30 millioner kroner og 16.000 sparede arbejdstimer om måneden, alene ved at bruge Instant Messaging frem for e-mail og møder.

”Det nye arbejdsliv handler om at frigøre medarbejderne fra kontoret og lade dem selv sætte rammerne for hvor, hvornår og hvordan de ønsker at løse deres arbejdsopgaver. Virksomheden vinder intet ved at lukke øjnene for realiteterne. Medarbejderne forventer brugervenlighed og indflydelse på de værktøjer, der anvendes på jobbet, til at dele viden, kommunikere og samarbejde bedst muligt. Så hvorfor ikke benytte lejligheden til øge fleksibiliteten og give medarbejderne mulighed for at være mere produktive,” spørger Nana Bule.´

En opgave for ledelsen

Det nye arbejdsliv stiller krav til både ledelsen, HR- og it-afdelingen. CIO’ens primære opgave er, at systemerne og enhederne fungerer, og at overgangen til evt. nye systemer foregår uden problemer. Succesen af udrulning og brug af ny teknologi afhænger ofte af det første indtryk, brugerne får, og af den uddannelse de får i systemerne.

En anden vigtig ledelsesopgave ligger i at få skabt en stærk tillid medarbejderne imellem. Selvom vi danskere er blandt dem med den største tiltro til hinanden om, at vi rent faktisk arbejder hjemme, når vi ikke er på kontoret, så kan det være svært at forholde sig til en medarbejder, der ikke fysisk er til stede. Ledelsen må tydeligt kommunikere, at distancearbejde er en acceptabel arbejdsform med tydelige retningslinjer for mål og resultater. Derudover er det afgørende, at virksomheden har formuleret en politik for, hvilke mål og forventninger medarbejderen bør arbejde mod - og samtidig skabe et nyt forum for kommunikation mellem medarbejder og leder.

Vi tager vores egen medicin

”Hos Microsoft tager vi vores egen medicin. I Microsoft har medarbejderne frit valg af pc og telefon samt frihed til at arbejde når som helst og hvor som helst. Så længe konkrete målsætninger er på plads, kan medarbejderne arbejde så fleksibelt, som de selv ønsker,” slutter Nana Bule.

Microsoft er kåret som 2. bedste arbejdsplads af Universum for andet år i træk, og rangerer som nr. 3 inden for it-arbejdspladser ifølge Great Place to Work.

Comments (0)

Skip to main content