Start jeres eget sociale netværk med MySites i SharePoint 2010


Du kender allerede Facebook, Twitter og LinkedIn. De populære sociale netværk, der gør det muligt at holde kontakten med venner, familie og kolleger – både tidligere og nuværende. Måske har du endda selv prøvet at søge efter nye medarbejdere via LinkedIn? Eller fundet inspiration til dit arbejde via Twitter?

I hvert fald er det svært at komme uden om, at de sociale netværk har en kæmpe betydning for vores dagligdag – både privat og på arbejde.

Få de samme muligheder internt i virksomheden

De sociale netværk udvider i bund og grund vores muligheder for at skabe kontakter og finde de rette informationer og mennesker – når vi har brug for det. Og med den nye, forbedrede MySite-funktionalitet i SharePoint 2010, er det nu nemmere end nogensinde før at bygge jeres eget sociale netværk og få samme fordele internt i virksomheden – til glæde for alle medarbejderne.

Flash dine kompetencer og interesser for kollegerne

MySite er din personlige side på SharePoint, hvor du kan præsentere dig selv med dine kompetencer, interesser og erfaringer. Og hvis alle medarbejderne i virksomheden opbygger deres personlige MySite-profil, bliver det for alvor værdifuldt. Du kan nemlig også søge efter kompetencer eller se, hvem der har ledig tid – og dermed finde den rette person til at hjælpe dig med en specifik opgave.

Fra din MySite-profil kan du også microblogge eller opdatere din status, som du kender det fra Facebook og Twitter. Du kan f.eks. skrive, hvad du arbejder på lige nu, eller hvorfor et særligt projekt volder dig problemer. Og når virksomhedens kollektive hjerne går i gang med at arbejde, kan du forvente at få relevante informationer og indsigter fra dine kolleger – også fra medarbejdere, du normalt ikke ville tænke på at spørge til råds.

Case in point: Sociale netværk hos Novozymes

Dette har man blandt andet gjort hos Novozymes, hvor Mysite-profilerne har gjort det lettere for medarbejderne at finde hinanden. Senior Innovation Manager Federico Decara fra Novozymes fortæller:

”Kulturen hos Novozymes er gennemsyret af, at man bruger sine sociale netværk i det daglige. Derfor har vi også altid været sultne efter social computing-løsninger. Tilbage i 2001 byggede vi vores eget sociale netværk, så medarbejderne lettere kunne finde relevante kolleger. Med MySite-funktionaliteten i SharePoint er vores sociale netværk nu blevet endnu bedre. Og faktisk har vi været ret aggressive med udrulningen af SharePoint. Vi bruger det også til at bygge kollaborationssites for vores forskellige afdelinger, og det har været en stor fordel for hele organisationen”, fortæller Federico Decara.

Find den seneste viden via blogs, wikier og podcasts

SharePoint 2010 gør det også nemt at oprette blogs og wikier, så forskellige medarbejdere med særlige spidskompetencer kan dele deres viden og erfaringer inden for netop deres fagområde. Du kan eksempelvis give direktøren mulighed for at skrive og opdatere en personlig blog, så alle medarbejderne kan følge med i virksomhedens udvikling og føle sig up to date med de udfordringer, I står over for lige nu. Eller hvis I vil gå hele vejen, kan I begynde at lave podcasts, som nemt kan administreres og distribueres via SharePoint 2010.

Endelig gør I det nemmere at finde standarddokumenter, templates, formularer og tjeklister ved at lægge dem på centrale wikier, som kan tilgåes af alle de relevante medarbejdere.

Sæt tags på dine dokumenter

Med SharePoint 2010 kan dine medarbejdere sætte tags på filer og dokumenter. På den måde kan de helt kort beskrive indholdet og gøre den nemt for andre at finde siden hen. Denne funktion er integreret direkte i Office-programmerne for at gøre det så nemt og brugervenligt som muligt – og få flere til at benytte funktionen.

Din MySite-profil indeholder også en tag cloud. Og i takt med at du tagger dokumenter og filer, vil du opleve, at tag clouden vokser og ændrer sig. Denne visuelle fremstilling gør det nemt for dine kolleger at se dine kompetencer, interesser og aktuelle arbejdsopgaver lige nu.

Styrken ligger i at alle deltager

Jo flere der opretter MySite-profiler og aktivt tagger filer og dokumenter, jo mere værdifuldt bliver jeres interne sociale netværk. Derfor er det en god idé at opfordre medarbejderne til at tage den nye funktion til sig.

Men hvad så med alle de ting, I allerede har liggende på serveren? Hvordan finder I så frem til dem? Her har vi en anden løsning, der kan hjælpe dig med at få alle filerne med på vognen. Nemlig FAST Search Server for SharePoint 2010, der med avancerede værktøjer til lingvistisk analyse scanner alle teksterne og giver dem relevante tags. Det kan du læse mere om i artiklen ”Få hurtigere adgang til den rigtige viden”.

Behold jeres viden i huset

Ved at bygge jeres eget sociale netværk undgår du, at værdifuld viden går tabt, fordi den bliver distribueret via andre sociale tjenester. Dermed kan I også reducere risikoen for, at mere eller mindre fortrolige oplysninger kommer til at florere mellem to medarbejderes profiler på Facebook.

Med SharePoint 2010 foregår dialogen og interaktionen nemlig udelukkende mellem autoriserede brugere i virksomhedens Active Directory. Det betyder, at dine brugere kan være 100 % sikre på, at dem de kommunikerer med, nu også er dem, de udgiver sig for at være. Dette kan være særlig relevant i store organisationer eller for brugere, der arbejder med fortrolige oplysninger.

Hvis I har tætte samarbejdspartnere og kunder, kan I også invitere dem til at deltage i jeres sociale netværk. Dermed kan de byde ind med viden til jeres projekter – og I har lettere ved at finde de rette kontaktpersoner og kompetencer hos dem. Du kan naturligvis styre, hvem der har adgang til at se hvad, så I ikke skal bekymre jer om, at umodne eller fortrolige oplysninger kommer kunden for øje.

Få en bedre forståelse for de sociale processer

Når du holder de sociale interaktioner internt i huset, får du også muligheden for at analysere og forstå en række processer, der ellers kan være skjulte. Det kunne for eksempel være hvilke afdelinger, der arbejder mest og bedst sammen. Om der er medarbejdere, der bidrager med mere, end man umiddelbart fornemmer i dagligdagen. Og sådan kunne vi blive ved. Dette kaldes Social Analytics, og det kan du læse mere om i temaartiklen ”Social Analytic: Hvad tænker de om dig?”.

Markedsleder i interne sociale teknologier

Alle disse muligheder, og den dybe integration til andre programmer til samarbejde og produktivitet, har ifølge Gartner gjort Microsoft SharePoint til markedsleder inden for interne sociale netværk. I en undersøgelse blandt 416 amerikanske it-afdelinger svarede 49 % da også, at de allerede havde rullet sociale funktioner ud i organisationen ved hjælp af SharePoint.

Vil du også med på vognen?

Så kan du læse mere om fordelene og mulighederne i vores online-brochure Inspiration til samarbejde.

Du er også meget velkommen til at kontakte Jon Haugen, Produktchef for SharePoint, hvis du vil høre mere om mulighederne. Du kan træffe Jon på 4567 8491 ellerjonhau@microsoft.com.

Comments (0)

Skip to main content