Forbrugerne bestemmer – det gavner din forretning


Den absolut største it-trend i disse år er ifølge Gartner ”consumerization of technology”. Det indebærer, at private forbrugere i stor udstrækning påvirker it-udviklingen i virksomhederne. Det giver forandringer i organisationens it-rygrad og helt nye muligheder for at optimere forretningen. 

En af forklaringerne på denne udvikling er, at it er smeltet sammen med forbrugerelektronik. Forbrugerne stiller i højere grad krav til teknologien i hjemmet og på farten. Forbrugerne kræver tilgængelig og intuitiv teknologi uden besværlig konfiguration. Det skal virke ”out of the box”. 

Med brugeren i centrum
Tendensen vil, og gør det allerede, påvirke virksomhedens it-infrastruktur. Teknologier som instant messaging og ip-telefoni, der startede på forbrugermarkedet, er flyttet ind i mange virksomheder. Hos Microsoft er muligheden med Unified Communications grebet gennemLync-løsningen. Ifølge Jon Bille, salgschef i Microsoft, giver det rigtig god mening at bruge de ”konsumeriserede teknologier” i virksomhedsregi. 

“Morgendagens medarbejder, dem der er opvokset med it, forventer simpelthen, at de kan bruge deres, netbook, iPad, Windows Phone 7-enheder, BlackBerry, Nokia og så videre. De vil selv bestemme hvilken enhed, de bruger, når de ringer, sms’er, mailer eller videochatter. Binder man disse medarbejdere til én bestemt kommunikationsform eller én bestemt enhed, begrænser man dem. Og det er selvsagt ikke optimalt i en moderne virksomhed,” siger Jon Bille. 

Nye tider i it-afdelingen
De ustyrlige medarbejdere, der bruger vidt forskellige teknologier og enheder, skaber nye udfordringer i it-afdelingen. Hvad der er godt for medarbejderne, kan være et sandt mareridt for it-afdelingen, der skal yde support, administrere, vedligeholde og ikke mindst sikre virksomhedens data på vidt forskellige enheder. 

”Medarbejdere i dag kan selv yde support på deres enheder. De er selv eksperter, og ofte behøver de kun it-afdelingen til at sætte deres nye smartphone eller pc op én gang. Den nye situation betyder, at it-afdelingen bruger mindre tid på support og mere på overvågning og sikkerhed. For eksempel sikre at medarbejderne er frie til at gøre, hvad som helst på virksomhedens netværk, men at der aldrig kan uploades fortrolig information fra samme netværk til for eksempel Facebook. Det bliver en løbende og betydeligt større opgave for it-afdelingen at overvåge og sikre virksomhedens it. Værktøjer som for eksempel Operations Manager bliver helt centrale i den ’konsumeriserede’ virksomhed for at kunne overvåge bedst muligt,” siger Jon Bille. 

Kun begyndelsen
Medarbejderne er vant til bestemte it-strukturer fra deres privatliv. Her kommunikerer de fint via både FacebookMSN MessengerTwitter og meget andet. Virksomheder, der formår at bruge medarbejdernes private it-struktur i arbejdslivet, står foran både effektivitetsforbedringer og produktionsforøgelser. 

“Det er dumt ikke at udnytte de platforme, som medarbejderne er fuldt fortrolige med, ja nærmest eksperter i. Det gavner forretningen. Hvis en medarbejder er mest effektiv på en BlackBerry via IM, er det jo tosset ikke at lade medarbejderne gøre det, ” siger Jon Bille. 

Ifølge Jon Bille begår virksomheder, der forsøger at begrænse forbrugernes private it-adfærd på arbejdspladen en stor fejl. Virksomheden bør tage imod denne udvikling med kyshånd. Det er en gave, at medarbejderne – helt uden opfordring – bruger tid og energi på at afprøve og forbedre nye værktøjer, der gavner effektiviteten og produktiviteten i virksomheden. Samtidig er det også et HR-spørgsmål. Når medarbejderne kan bruge enheder, de er trygge ved og stolte af, vil det smitte positivt af på arbejdspladsen. 

“Vi ser kun begyndelsen på denne trend. Den vil i løbet af få år være gennemgående i alle virksomheder. Virksomheder vil i endnu højere grad benytte brugerdrevne medier som for eksempel FacebookMSN MessengerTwitter til kundeservice, teknisk support og meget andet. Det handler om at udnytte ”consumerization of technology” – både af effektiviseringshensyn og for at give medarbejderne de bedste forudsætninger for deres arbejde, ” siger Jon Bille.

Comments (0)

Skip to main content