Leverer du fremtidens arbejdsplads?


En ny generation af medarbejdere er på fremmarch. De kræver, at fritid og arbejde kan kombineres på positiv vis – og at virksomhederne skaber fleksible rammer, der gør det muligt at indrette arbejdslivet individuelt og fleksibelt. Disse krav skal rigtig mange virksomheder leve op til, hvis de vil have fingre i og holde på fremtidens talenter – og få det optimale ud af medarbejderne. Det stiller nye krav til den måde, CIO’s traditionelt har tænkt it-platform på – og til måden, CEO’s traditionelt har tænkt ledelse på. 

Fremtidens arbejdsplads er ikke et teoretisk diskussionsemne, men en realitet som mange virksomheder allerede nu forholder sig til. Den nye generation af ”millenials” og ”digital natives” er opvokset med internettet, og de er væsentlig mere individualiserede. Ikke mindst i arbejdslivet. De forventer som det mest naturlige, at karrierejobbet også levner mulighed for fx at passe børn og dyrke kite surfing. Arbejdsgiveren bliver en slags livsnavigatør både i og uden for arbejde. En livsnavigatør der skal sikre, at medarbejderne trives og ikke bliver stressede. 

Ifølge professor på handelshøjskolen i Århus Steen Hildebrandt løses fremtidens arbejdsopgaver af medarbejdere, der definerer en del af deres identitet og værdien i deres liv gennem jobbet. Det sociale på arbejdspladsen får en endnu større vægt. Den tendens, vi ser i dag, hvor kollegaer sammen fx deltager i DHL Stafetten og ses privat, vil blive endnu mere udbredt. 

Lederen på fremtidens arbejdsplads bliver en coach med evnen til at sammensætte effektive teams på baggrund af kompetencer, relationer og personlighed. CEO’s får brug for at skærpe deres sociale intelligens og empati for at opnå de bedste resultater skabt af medarbejderne. 

Nærhed trods afstand

Men hvad har alt dette med it og software at gøre? En hel del, faktisk. Hvis medarbejderne på Fremtidens Arbejdsplads skal arbejde uafhængigt af tid og sted – uden at gå glip af arbejdspladsens nærhed og ledelsens involvering – så er en dynamisk it-infrastruktur helt afgørende. 

“Microsoft tilbyder virksomheder værktøjer, der hjælper medarbejdere at samarbejde mere effektivt på deres præmisser. For når medarbejdernes behov imødekommes, forbedres resultaterne af deres arbejde. Det kan mærkes på bundlinjen. Men fordelene ved fremtidens arbejdsplads stiller krav til både ledelsen, HR- og it-afdelingen,” siger Nana Bule, der er divisionschef i Microsoft. 

Et parameter, der påvirker både HR- og it-afdelingen, er sociale værktøjer. I en it-infrastruktur designet til at servicere fremtidens medarbejder bedst muligt, er muligheden for at bruge sociale medier et væsentligt element. Sociale værktøjer gør det muligt for medarbejdere, som arbejder langt væk fra hinanden, at opnå den vigtige sociale interaktion, der skaber værdi og identitet. 

Et andet afgørende parameter er at sikre fleksibilitet og valgfrihed. De nye generationer lader sig ikke nødvendigvis nøje med standard-pc’er og kedelige telefoner. De forventer, at de selv kan vælge deres hardware – det er jo også en del af identiteten. It-afdelingen har derfor en stor opgave i at tilpasse sig de enheder, som medarbejderne har – ikke omvendt. Og på den anden side står topledelsen, hvis krav til tempo, overblik og sikkerhed næppe bliver mindre. Det stiller en række nye krav til it om at levere sammenhængende løsninger, som i langt højere grad afspejler forretningens mål og struktur. Den gode nyhed er, at der allerede i dag er flere løsninger på de udfordringer – fx gennem et strategisk fokus på virksomhedens desktop-løsninger. 

Men it-fokus gør det ikke alene. På fremtidens arbejdsplads arbejder HR- og it-afdelingen sammen om at levere de services, som ledelsen, organisationen og medarbejderne efterspørger. Det handler mere end nogensinde før om at tænke medarbejderens mulighed for fleksibilitet og frihed helt ind i hver enkelt løsning for at kunne fastholde og tiltrække de vigtige talenter, der skal sørge for, at virksomhedens bundlinje er sund. 

Fremtidens Arbejdsplads er nu og her – er din it-afdeling klar? 

Hvis du vil vide mere om Fremtidens Arbejdsplads

Kontakt Nana Bule på nanab@microsoft.com eller 4567 8649.

Comments (0)

Skip to main content