Dansk talestyring af Windows kan hjælpe tusindvis af brugere


De færreste er nok klar over, at Windows 7 indeholder en række ganske avancerede funktioner, så brugere kan styre computeren med stemmen. Det er der – for de fleste danskere – en god grund til, idet funktionerne kun er tilgængelige i et af de seks hovedsprog som f.eks. engelsk. Det har det danske udviklingshus Prolog Development Center imidlertid gjort op med ved lanceringen af Windows-programmet Dictus. For dels implementerer Dictus fuld dansk talestyring af computerens funktioner, dels gør programmet det muligt at indtale og redigere lange tekster uden brug af tastatur eller mus. 

Et samarbejde med Microsoft og anvendelse af Windows Speech Application Programming Interface gav mulighed for tæt interoperabilitet med kernen i Microsoft Windows. Det gav PDC mulighed for at udvikle nyeste udgave af deres talegenkendelsessoftware, så den udnytter de seneste muligheder for talestyring, så brugeren kan styre alle aspekter af sin Windows pc alene ved talens brug. 

Direkte fra diktafon til tekstbehandling
Konsulent Ulrik Lundby Hansen har anvendt Dictus gennem et års tid. Primært fordi han - efter eget udsagn - ikke skriver tilstrækkeligt hurtigt til at nedfælde alle de ideer og overvejelser, han gør sig i forbindelse med lærings- og eventprojekter for en række danske virksomheder og kulturinstitutioner. 

”Jeg laver en masse spændende projekter og får ofte mine ideer i forbindelse med for eksempel motion eller transport. Men hvor de fleste andre ville have en notesbog eller en laptop med sig, bruger jeg en diktafon”, siger Ulrik Lundby Hansen. 

”Jeg skriver temmelig langsomt, og derfor har det traditionelt været et reelt problem for mig at få ideerne fra tale til en tekstform, så jeg kan huske dem eller sende dem videre til mine kunder. Faktisk er mange overvejelser gået tabt, fordi jeg ikke fik dem ned på papir. Så det var en stor lettelse, da Dictus gjorde det muligt at konvertere mine indtalinger til tekst”, siger Ulrik Lundby Hansen. 

En stor gevinst for handicappede eller ordblinde
I dag genkender programmet 90-95 % af alle hans indtalinger, samt gør det let at fange og rette op på de resterende 5–10 %. Men marketingchef Carsten Christoffersen, Prolog Development Center, mener også at mange andre brugere kan have gavn af Dictus og dets funktioner. 

”Hvis du har musearm eller på anden måde er handicappet, kan det være forbundet med store smerter eller meget besvær at bruge en mus eller et tastatur, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Tilsvarende vil programmet være en meget, meget stor gevinst for alle de, der er svært hæmmet af ordblindhed og derfor har svært ved at kommunikere digitalt”, siger Carsten Christoffersen. 

Kan anvendes af alle brugere
Dictus fungerer i store træk som kobling mellem en avanceret fonetisk database, der bl.a. indeholder data om 64.000 danske ord, samt Windows’ indbyggede talestyringsfunktion. 

”På den måde kan man styre computeren og diktere tekst på dansk til en hvilken som helst Windows-applikation. Det åbner store muligheder for f.eks. handicappede og ordblinde. Men Windows-programmet kan også anvendes af andre brugere i en lang række andre sammenhænge”, siger Carsten Christoffersen. 

”Dictus kan fremme den kreative skriveproces i en lang række sammenhænge, fordi programmet gør det nemt at få tekst på papiret. Men teknologien bag Dictus bruges også af eksempelvis Folketingets sekretærer til at lave afskrifter af debatterne i salen samt af både DR og TV2 til live-tekstning. Ganske enkelt fordi det går langt, langt hurtigere, end hvis de skulle skrive alt ind fra bunden af”, forklarer han. 

”På den måde kan Dictus lette arbejdsprocesserne for Windows-brugere i almindelighed, samtidig med at de nedsætter risikoen for at udvikle symptomer i stil med musearm eller nakkespændinger, der rammer mange af dem, der arbejder hele dagen foran en pc. For du kan jo altid tage tastaturet til hjælp, hvis du har muligheden, og det i øvrigt gør arbejdet nemmere. På den måde kan Dictus være et vigtigt supplement for alle med meget skærmarbejde”, forklarer Carsten Christoffersen. 

PDC
Prolog Development Center – i daglig tale PDC – er en danskejet softwarevirksomhed med 60 ansatte i sit kontor i Brøndby samt 20 ansatte i Skt. Petersborg, Rusland. Virksomheden udvikler og markedsfører dels talestyrede systemer, dels avancerede planlægningssystemer til offentlige virksomheder og private foretagender indenfor en lang række brancher. 

Hør mere om, hvordan du kan inkorporere talestyring i din virksomhed
Vil du vide mere om, hvordan talestyring kan hjælpe dig med at give bedre arbejdsmuligheder for dine medarbejdere, er du velkommen til at kontakte Kamilla Jørning på kamillaj@microsoft.com eller tlf. 4090 4178.

Comments (0)

Skip to main content