Social kapital giver øget konkurrenceevne


Verden bevæger sig hele tiden, og både i Danmark og globalt set rykker virksomheder konstant rundt. Det gør virksomhedernes udfordringer større og langt mere komplekse. Dine kunders og virksomheden omverdens krav til fleksibilitet og on-everything-everywhere-on-demand bliver konstant større. Dine medarbejdere vil have konstant adgang til brugbar data – uanset hvilken device, de tilgår data på. Findes data i ”skyen”, kan den bruges aktivt på brugernes præmisser.

Den sociale kapital i en virksomhed er mere end nogensinde i fokus, når vi stiller skarpt på konkurrenceevne, kvalitet i produkter og arbejde samt selve arbejdsmiljøet. Social kapital handler om tillid og respekt – om samspillet mellem mennesker både internt i virksomheden og eksternt mod virksomhedens omverden. For at opbygge en vedvarende og relevant social kapital bør den enkelte virksomhed skabe og vedligeholde relationen til kunder, brugere, medarbejdere, leverandører og offentligheden. Virksomheder kan opbygge deres sociale kapital gennem aktiv og struktureret brug af social computing og de sociale medier. 

Den digitale indvandrer
Med en arbejdsstyrke, der stadig primært består af mennesker, der blev født, før it blev hvermandseje, kan det være en udfordring at se fordelene ved social computing. Men den kommende arbejdsstyrke kommer til at bestå af digitale indfødte, og derfor skal der tages aktiv stilling. Mulighederne for at styrke virksomheden ved at bruge de sociale medier til virksomhedens fordel giver et hidtil uudnyttet potentiale for at sætte social kapital ind på kontoen. 

Slip fri fra e-mailens tyranni
Det er så nemt at sende en mail, smutte forbi en kollega med en besked eller indkalde til et møde. Og jo flere modtagere – jo færre kan påstå, at de ikke var informerede: Velkommen til arbejdsdagens største tidsrøver. 

”Det naturlige flow i en medarbejders arbejdsdag afbrydes konstant, og det tager tid at komme ud af en opgave og ind i en ny – og tilbage igen. Tid, der kunne være brugt på at udvikle virksomheden i stedet,” siger Jacob Bøtter, partner og konsulent, Wemind A/S. ”Når en virksomhed bruger social computing, kan medarbejderne holde sig informeret om virksomheden gennem lederens blog, en medarbejderbåret Facebook gruppe eller et helt tredje socialt medie. Så kan medarbejderen følge med, når det passer ind i arbejdsdagen. Det giver et uforpligtende informationsflow, der gør kommunikationen mere nærværende og værdifuld – for alle parter.” 

Samtidig bliver kommunikationen ”blødt op”. På en blog eller i en aktiv Facebook gruppe stilles der langt flere spørgsmålstegn end udråbstegn, og det er med til at skabe et vedvarende fællesskab og en fremadrettet sammenhørighed, som en mail eller et møde aldrig vil kunne gøre. Og bruger virksomheden de sociale medier, er der mere at hente end blot den interne gevinst: 

”De færreste virksomheder følger med i, hvad omverdenen mener om dem. De læser ofte kun det, der står i avisen. Men udvikles der en decideret politik for brug af de sociale medier, kan de få virkelig meget information, de ellers aldrig havde fået,” fortæller Jacob Bøtter. ”Virksomhederne kan få positive input og konstruktiv kritik på et helt andet og meget mere sagligt plan, da kommunikationen virker i et nærværende og afslappet miljø. Og så er det jo en rigtig god ting, at de sociale netværk ansporer til, at man anmelder og anbefaler produkter og services til sine venner.” 

Social kapital giver økonomiske fordele
Populariteten ved de sociale medier er ikke til at ignorere. Der er 2.1 mio. danskere på Facebook, over 13 mio. artikler på Wikipedia, og på YouTube uploades der mere end 20 timers video hvert minut. 

Bruges social computing og de sociale medier på den rigtige måde, skaber der målbare fordele – ikke kun socialt, men også økonomisk. Gennem analyser af forskellige parametre kan værdien af virksomhedens sociale tiltag måles i eksempelvis medarbejdertilfredshed, graden af loyalitet hos brugere og kunder, dybden af leverandørforholdet og det image, virksomheden har i offentligheden. 

Brugen af de sociale medier kan skaleres op og ned i forhold til behov, og det bliver bl.a. derfor nemt at måle, hvor meget værdi social computing reelt udgør for virksomheden. 

”Et centralt punkt er, at vælger virksomheden at gøre aktivt brug af de sociale medier og dermed opbygge en social kapital, så forpligter det. Det giver ikke mening at være på Facebook, blot fordi konkurrenten er det, og ønsker direktøren at bruge bloggen til at kommunikere med sine medarbejdere, så er det et valg, der forpligter,” slutter Jacob Bøtter. 

Eksempler på aktiv brug af social computing og de sociale medier:
Udenrigsminister Carl Bildts blog: Medarbejderne læser ofte bloggen som det første om morgenen, da Carl Bildt konstant på en fantastisk nærværende måde formår at fortælle, hvad der er på dagens politiske agenda. Se mere

Microsofts SharePoint 2010 konference blog:
I forbindelse med SharePoint konferencen i Las Vegas kunne de, der ikke havde mulighed for at deltage fysisk, følge med på bloggen. På den videreformidlede de 233 danske deltagere informationer og betragtninger fra konferencen til glæde for alle interesserede. Se mere

Rigshospitalets kombinerede Facebook, YouTube og Twitter-kampagne rettet mod unge mænd:
Der blev rekrutteret flere tusinde unge mænd som bloddonorer ved hjælp af nye metoder og midler. Til dags dato har ca. 120.000 unge mennesker set den YouTube video, der blev lagt ud ifm. kampagnen. Det gav altså stor succes at udnytte muligheden for en digital anbefaling til vennerne. Se mere

Microsoft Erhverv på Facebook:
Her samles og informeres det internationale erhvervsliv om Microsofts produkter og løsninger. Brugerne kan få gode tips og tricks, og med Facebook i ryggen er der skabt et helt fantastisk forum for Microsoft-brugere. Se mere

Journalist Bo Elkjær dækkede Stein Bagger retssagen på Twitter:
Med Twitter kunne Bo konstant give de, der fulgte retssagen hurtige og korte opdateringer.Se mere

Den danske erhvervsmand Lars Kolind benytter både Twitter og blog:
Lars Kolind er jo næsten en institution i sig selv og med både Twitter og blog kommer hans budskaber og syn på erhvervslivet hurtigt og vedkommende ud til læserne.
twitter.com/kolind
www.kolindkuren.dk

Kontakt os
Vil du vide mere om social computing og aktiv brug af de sociale medier, er du velkommen til at kontakte Åren Ekelund, produktchef, på aaren.ekelund@microsoft.com eller på 51 57 81 22. 

Comments (0)

Skip to main content