Virtualisering den rette medicin for Ferring


Medicinalvirksomheden Ferrings satser stort på en fuldt virtualiseret IT-platform, og de ved præcis, hvad de vil have: Alt skal virtualiseres. Det stiller store krav til både performance og konsulenterne, som implementerer løsningen. 

For tre år siden stod Ferrings it-direktør over for et vigtigt valg. En række spæde forsøg med virtualisering skulle omsættes til en decideret strategisk satsning på teknologien. 

Skridtet var nødvendigt af flere årsager. For det første var Ferrings it-ressourcer fordelt på flere end 40 sites rundt om i verden, hvor it ikke var kernefokus. Det resulterede bl.a. i silotænkning, talrige ad hoc-investeringer og ikke mindst overlap i opgaver og services. 

For det andet oplevede Ferring, at myndighedernes krav til dokumentation og compliance var stærkt stigende i alle markeder. Behovet for fuld kontrol over processer og it-investeringer var dermed større end nogensinde. Svaret var at placere Ferrings processer og it-services centralt i det globale IT drift - hovedkvarter i København. Og det krævede i praksis at man indledte en gennemgribende virtualisering af virksomhedens it-infrastruktur. 

Stærkt fundament var afgørende for valget af Microsoft

Dengang som nu var der reelt to alternativer, fortæller IT-direktør Jesper Engelbrecht. VMware eller Microsoft. VMware var på det tidspunkt den etablerede, men også dyre løsning. Microsoft var udfordreren – med en teknologi som stadig udviklede sig, men med et stærkt fundament i business software generelt. Det sidste var afgørende for Ferrings valg. 

”Vi var og er i forvejen et Microsoft-hus. Og man skal ikke undervurdere fordelene ved at operere på den samme platform på tværs af virksomheden. Samtidig vidste vi, at det ville tage tid, før vi selv var klar til at udnytte de mest avancerede fordele ved virtualisering, så vi vurderede, at Microsofts Hyper-V løsning ville være helt i top, når vi selv var klar til at satse fuldt ud. Det har vist sig at holde stik,” siger Jesper Engelbrecht. 

I 2008 var tiden inde til at fuldende virtualiseringstrategien, og bevæbnet med en række detaljerede kravspecifikationer gik Jesper Engelbrecht på jagt efter den rette samarbejdspartner, som kunne hjælpe med at føre den ambitiøse plan ud i livet. Den rette partner viste sig at være Microsoft Services – et konsulenthus, som er fuldt integreret i Microsofts danske forretning, og som direkte fokuserer på at hjælpe kunder med at blive bedre til at udnytte Microsofts teknologi. Dette adskiller Microsoft Services fra alle andre konsulenthuse. Og derfor var Microsoft Services perfekt gearet til opgaven, da Ferring henvendte sig. 

Mål: Virtualisér alt

Efter 14 dage var samarbejdet etableret og processen i gang. Microsoft Services rådgav med retningslinier for indkøb af hardware og lagde en detaljeret plan for udrulningen. Og modsat andre virtualiseringprojekter, hvor man typisk vurderer, hvad som med fordel kan virtualiseres, så var det anderledes enkelt her: Alt skulle i princippet virtualiseres. 

”Man kan kun have respekt for den måde, Ferring har valgt at gøre det på. De har hele tiden været ekstremt bevidste om, hvad de ville have ud af virtualisering og hvordan de forestillede sig det bedste setup. Vores vigtigste opgave har faktisk været at gøre Jesper og hans team endnu dygtigere til at høste de konkrete fordele gennem målrettet uddannelse og support ”, siger Søren Brix, Services Executive hos Microsoft Services. 

I dag er Ferring – ganske som planlagt ved projektets start – godt i gang med at migrere de nuværende 70 virtuelle systemer over på Hyper-V platformen. De bliver inden længe til 300-350 virtuelle installationer – fordelt på ca. 16-20 fysiske servere. 

”Målet er 100 procent virtualisering, men realistisk set ender vi nok omkring de 80”, fortæller Jesper Engelbrecht – velvidende, at det i sig selv er noget af en bedrift.

Jesper Engelbrecht peger på fire faktorer som er afgørende for succes, når man investerer i virtualisering:

Performance skal være på højde med den man får ud af traditionel server-infrastruktur. Her er der ifølge Jesper Engelbrecht sket kæmpe fremskridt de sidste tre år, og Hyper-V platformen sikrer tæt på maksimal ydelse.

Management af det virtuelle miljø er en af de helt store udfordringer, når man virtualisere sin infrastruktur. Her kan det godt betale sig at fokusere investeringen - det kan spare mange frustrationer og arbejdstimer efterfølgende. Ifølge Jesper Engelbrecht står Microsoft med en meget stærk management suite som både kan administrere den fysiske og virtuelle infrastruktur. Den tætte integration mellem Microsoft Virtual Machine Manager og Microsoft System Center Operations Manager betyder, at man kan overvåge og administrere det virtuelle og fysiske miljø fra en og samme konsol. Derfor blev Microsoft valgt på dette område.

Cost. Der er store besparelser at hente ved at gøre op med den traditionelle tanke omkring én box – ét system. Virtualisering sikrer i reglen også højere oppetid, hvilket også er med til at forbedre regnestykket. En interessant sidegevinst på costsiden er selvfølgelig også den grønnere profil, som typisk følger med investeringen, når elforbruget bliver mindre.

Disaster Recovery. De fleste firmaer er i dag dybt afhængige af deres IT systemer og har veldefinerede planer for, hvordan man skal tackle en potentiel ulykke i IT infrastrukturen. Normalt har man et redundant IT miljø stående på en anden lokation, hvor IT systemer og data kan genetableres hvis uheldet er ude. En sådan disaster recovery site er per definition en ”død investering”, da systemerne ikke kan bruges til drift. Da restore af data normalt skal ske til en server magen til produktionsserveren bliver det hurtigt en kostelig affære at vedligeholde en sådan site. Med virtualisering har man ikke længere denne binding til hardwaren og kan dermed reducere omkostningerne til disaster recovery udstyr kraftigt.

Om Ferring:

Ferring blev etableret i Malmø i 1950, og i dag arbejder 3.200 ansatte med forskning, produktion og salg i over 45 lande i hele verden. Ferrings produkter er lanceret i mere end 70 lande. I Ørestad ligger Ferrings internationale forskningscenter i den karakteristiske sorte 20-etagers bygning. Medicinalkoncernen er i dag førende inden for udvikling af præparater til behandling på kerneområderne barnløshed, fødsel, urinvejssygdomme (herunder cancer) samt mave-tarmsygdomme.

Comments (0)

Skip to main content