Gæsteblogger – André Chercka (Minecraft mentor) fortæller om Minecraft i undervisningen


Siden Minecraft gjorde sit indtog i klasser verden over har spillet udfordret lærere i deres traditionelle rolle som formidlere. Med sin åbne sandkasse, har Minecraft i den grad udfordret lærerens rolle som alvidende formidler til en mere faciliterende og med opdagende tilgang i elevernes læring.

De fleste har for længst erkendt at det ikke er muligt at være up to date med alle teknologier, men her har det unikke ved Minecraft været, at der næsten til enhver tid har været 2-3 eksperter i hver klasse samt en stor andel elever som har haft erfaring med spillet.

Så selv om læreren ikke behøver at mestre spillet for at gennemføre undervisning, så er det trods alt nødvendigt med en basal forståelse for hvordan man kan lede en klasse i en virtuel verden.

Nye værktøjer
Siden foråret 2016, hvor Minecraft Education Edition blev udgivet er der kommet en del nye værktøjer til, som gør en stor forskel i hvordan vi underviser med Minecraft. Her vil jeg fremhæve fire som jeg synes fortjener ekstra opmærksomhed.

Classroom mode, den første companion app til Education Edition, er en nem brugerflade for læreren at styre verdener i. Her kan læreren overskue alle spillere i verdenen, flytte dem til nye steder og styre en række parametre i verdenen.

Code Connection, er en anden companion app som lader elever anvende programmering i deres verden. Her kan de koble Minecraft til en ekstern brugerflade som Makecode eller Tynker - her kan de manipulere deres verden med kode. De kan f.eks bruge det til at automatisere produktionen af huse eller afgrøder.

Book and Quill er blevet introduceret i den seneste opdatering og gør det muligt at skrive bøger i spillet og eksportere tekst og billede ud til videre behandling i klassen. Et simpelt værktøj, men meget brugbart ift. dokumentation af arbejdet in game.

Structure blokken er måske den mest revolutionerende tilføjelse vi har set indtil nu. Den giver mulighed for at skabe 3D modeller i Minecraft og herefter eksportere modellen til 3D paint, Mixed Reality eller Remix 3D. En spændende udvikling, fordi den har gjort Minecraft til både et stærkere og mere tilgængeligt design værktøj.

Et konkret eksempel kan være at en klasse kan designe en component til en legeplads, eksportere modellen og placere den i det rum den skal anvendes i, via Windows 10 Mixed Reality Viewer.

Du kan finde mere om de nye features på Knowlegde base, education.minecraft.net.

Arkitektur i Minecraft
I løbet af dette forår har Microsoft udviklet undervisningsforløb til danske undervisere, som dækker fagene geografi, natur/teknologi, matematik og dansk. Undervisningen sætter elever i rollen som arkitekter og byplanlæggere i Minecraft byen Blokby, som skal ind og udvikle et virtuelt byrum ud fra en række udfordringer og benspænd.

Her lærer de om upcycling af materialer, hældningstal og procent, grønne byer og forskellige boligformer. Hvert forløb er grundigt udarbejdet med elevmateriale, lærervejledning samt en Minecraft verden der understøtter klassens arbejde i grupper.


Blokby - her foregår alle de virtuelle scenarier (3D render: Blockworks)

 

Udover de forløb som tager udgangspunkt i arkitekturen, er der et fremtidsscenarie, hvor elever skal agere som journalister. Her bruger de byen som en virtuel kulisse, hvor de skal indsamle udsagn og ud fra dette producere en artikel, som fortæller deres vinkel på historien.

Find forløbeneeducation.microsoft.com og education.minecraft.net.

Det danske community
Det danske community som bruger Minecraft i undervisningen er vokset igennem det sidste år - siden udgivelsen af Education Edition er Minecraft blevet mere tilgængeligt for et bredere segment af lærere. Et af kriterierne for udbredelsen er, at der findes et stærkt community af undervisere som kan udvikle og dele ressourcer og ideer sammen. Minecraft er kun en platform og er kun så effektiv, som de forløb og metoder der bliver udviklet til det.

Derfor vil vi i de kommende måneder satse på at skabe mere udveksling mellem danske Minecraft undervisere med base i facebookgruppen “MInecraft i undervisningen”. Vi vil gerne invitere alle undervisere som har lyst, til at dele deres ideer og erfaringer. Vi mødes i facebookgruppen!

Kompetenceløft
Til sidst vil vi gerne slå et slag for de workshops som vi tilbyder i løbet af foråret 2018. Her vil vi udbyde i alt seks gratis begynder workshops - både øst og vest for Storebælt. Formålet er at klæde lærere på til at kunne begynde at undervise med Minecraft Education Edition.

Vi glæder os til at møde jer i facebookgruppen og til workshops. På gensyn!

 

Hvis du er blevet inspireret, så besøg André Cherckas (Minecraft mentor) nye site Gamengine

 


Comments (0)

Skip to main content