Læreren som producent


Af Julich Wiberg, salgschef, Microsoft

Ja, du læste rigtigt! Der stod ikke ’eleven som producent’. Denne leder helliger jeg en hellig ko. Nemlig det overhovedet at tale om it som et redskab til at øge lærerens produktivitet. Således omskrivningen af den it-pædagogiske grundtanke bag Det digitale penalhus, altså ’eleven som producent’.

For selvom it i uddannelsessektoren først og fremmest handler om at skabe bedre undervisning og mere læring, står alle sig bedst ved at tale åbent om det stadigt stigende forventningspres elever, forældre, studerende og politikere stiller til lærernes produktivitetsfaktor.

Lærerne forventes ikke bare at undervise mere. Deres mødekadence stiger og ikke mindst den elektroniske kommunikationsstrøm er rivende. Læg dertil forberedelse og evaluering af undervisningen, dokumentationskrav og så videre. Forventningen om læreren som videns- og kommunikationsagent. Idéen om netværksskolen.

Man vil have mere. Og endda ofte for mindre. Det er min påstand, at den mission er dømt til at mislykkes, hvis ikke man vælger de rette digitale redskaber. I værste fald kan man gå så galt i byen, at digitaliseringen bliver en tidsrøver.

Næppe overraskende vil jeg pege på Office 365-platformen som et særdeles kvalificeret udgangspunktfor missionen. Uddannelsessektoren er nok et af de mest komplekse områder at holde styr på kommunikation, kalenderkoordinering, projektstyring og fildeling.

En helt almindelig folkeskolelærer kollaborerer med både kolleger, elever, forældre, forvaltning (egen og andre i kommunen), ministerium/styrelse, leverandører, andre uddannelsesinstitutioner, sundhedstjenester, … you name it!

Der rækker et klassisk Intranet bare ikke. Og adgang skal kunne ske når som helst, hvor som helst og fra alle devices. Den it-kyndige lærer finder måske på ægte maker-maner sine egne veje med gratistjenester, private konti og andre kreative løsninger. Men det kan man bare ikke lægge en professionel organisation an på. Endsige byde sine medarbejdere, brugere og samarbejdspartnere. Bare sikkerhedsspørgsmålet er af vital betydning. Hvem ejer oplysninger og data og hvordan er de sikret?

Med Office 365 som platform er det muligt helt ned på elev- og klasseniveau at designe løsninger, som integrerer de administrative og pædagogiske behov. Det kan brugeren i princippet gøre selv, hvis ikke skolen eller kommunen har valgt en leverandør til at løse opgaven. Microsoft har mange partnere, som, ikke mindst med henblik på den kommende brugerportal, udvikler løsninger målrettet det danske uddannelsessystem. En af dem gæsteblogger om Grupper i Office 365. Du kan møde leverandøren og mange andre ressource-personer på vores kommende gratis seminarer om Office 365 i undervisningen 29. og 30. april.

For det er netop i syntesen mellem det administrative og det pædagogiske jeg mener, at produktivitetsforbedringen kan hentes. Lærerens opgave kan ikke skilles ad i administration og undervisning. Teknik og pædagogik.


Dette temanyhedsbrev om Office 365 er fuld af historier og tips, der tager udgangspunkt i ’læreren som producent’, men hele tiden med den nødvendige it-pædagogiske vinkel. Læs blandt andet om det kollaborative potentiale og fleksibiliteten det giver, at Office nu kører som applikationer på alle platforme. Eller OneNote Class Notebooks, som både adresserer eleven og læreren ved at optimere flowet mellem undervisning, noter og vejledning.

At Lync bliver til Skype for Business mener jeg også har et stort produktivitetspotentiale, netop fordi det bliver nemt at holde videomøder og derved spare på den tidskrævende skriftlige kommunikation med aktører uden for skolens matrikel. Endelig vil jeg på hardware-fronten fremhæve vores allernyeste Surface 3 som et rigtig godt bud på en tablet-pc til den produktive underviser. Fuld af hestekræfter og med batterilevetid på til en hel arbejdsdag leverer Surface 3 det bedste fra tablet- og pc-verden med fuld integration og understøttelse af alle de tjenester og applikationer, man kan tænke sig på skolen.

Tag fat mig på ordet, hvis jeg skal uddybe hvorfor Office 365 (og Surface 3) er effektive redskaber i lærernes travle arbejdsdag. Brug kommentarfeltet på bloggen eller skriv direkte til mig: jwiberg@microsoft.com


Comments (0)

Skip to main content