Børnejournalistuddannelse uddannelse støtter op om de fire digitale elevpositioner


Af Morten Ovesen, pædagogisk uddannelseschef

Microsoft er med som partner, når Børnenes Hovedstad til august starter en børnejournalistuddannelse op.

Et nyt samarbejde mellem Billund - Børnenes Hovedstad, DR, Berlingske, Syddansk Universitet og Microsoft giver nu børn i 5. klasse fra hele landet mulighed for at lære, lege og eksperimentere med at lave deres egne nyheder. Uddannelsen har base i Børnenes Hovedstad i Billund, men børnene vil også komme i praktik på DR og Berlingskes redaktioner i København.

Sådan lyder indledningen til den pressemeddelelse, der for nylig annoncerede den kommende børnejournalistuddannelse i Billund. Det er et initiativ, som jeg forventer at alle, der arbejder med it, børn og digital dannelse kommer til at lære meget af. Først og fremmest er det selvfølgelig en fantastisk chance for de elever, som bliver optaget på uddannelsen. Men jeg er overbevist om, at vi alle bliver beriget af projektet.

Undervisningsministeriets vejledning for it og medier beskriver fire elevpositioner, som med børnejournalistuddannelsen kommer i spil:

1. Eleven som kritisk undersøger

2. Eleven som analyserende modtager

3. Eleven som målrettet og kreativ producent

4. Eleven som ansvarlig deltager.

Når der skal konkret indhold på de fire positioner, står der i mine øjne (blandt meget andet) børnejournalist henover.

Læs mere om børnejournalistuddannelsen hos Børnenes Hovedstad: www.capitalofchildren.com/da-dk/about/newsarchive/childjournalist


Børnejournalistuddannelsen er for elever i 5. klasse og løber over 13 uger, hvor børnene deltager i camps, praktikophold samt mødes online i skoleferier og weekender. Gennem rollespil, cases og projekter arbejder de med hele den journalistiske værktøjskasse og lærer blandt andet at researche, interviewe og vinkle stof til forskellige medier og platforme.

DR og Kids’ News stiller blandt andet praktikpladser og ekspertundervisere til rådighed undervejs, mens Syddansk Universitet bidrager med mentorer i kraft af studerende på journalistuddannelsen.

Comments (0)

Skip to main content