Any where, any time on any device


Af Torben Andersen, Teknologisk Rådgiver, Microsoft

Har du hørt denne meget anvendte floskel ”Any where, any time on any device". Flosklen anvendes typisk om IT, der skal kunne anvendes på tværs af forskellige enheder, og jeg har her tænkt mig at dykke lidt ned i ”on any device” - specifikt i forhold til Office delen.

Da Satya Nadella i starten af 2014 trådte til som øverste chef for Microsoft, skete der kort efter en markant ændring i produktstrategien hos Microsoft. Der gik ikke meget end 6 uger, så stod han på scenen og annoncerede Microsoft Office på iPad. Dermed er Microsoft Office tilgængelig på Windows, Mac, Windows Phone, iPhone, iPad, Android på SmartPhones og i Online udgaver. Office er tilmeld på vej til Android tablets, hvor produktet pt findes i en betaudgave.

Men hvorfor kaster Microsoft sig ud i at udvikle så mange udgaver af Office pakke? Det ville være langt enklere udelukkende at lave en online udgave, og så lade brugerne tilgå denne i en browser på tværs af enhederne.

Svaret på dette ligger i de forskellige karakteristika, der er forskellige enheder.  

  • Den computer kraft og de muligheder, der er findes operativsystemet.

  • Skærmstørrelser fra SmartPhones på 3,5 til storskærme på 80 tommer

  • Touch input, pen input eller mus og tastatur

Dette sammenholdt med, hvad brugerne typisk har forskellige ønsker, hvad de ønsker at bruge de enkelte enheder til - f.eks. læse og/eller producere information, gør at Office pakken med fordel kan tilpasses til de enkelte enheder.

Lad os tage et par eksempler startende med SmartPhones. Her bliver Office produkterne, som udgangspunkt brugt til at læse dokumenter, men den det også muligt at redigere og kommentre på indholdet. Når der skrives, lægges der stor vægt på ordprædiktionen, da skriveprocessen på skærmen ellers kan være relativt langsom fejlbehæftet. Videre til tablets, hvor mulighederne for at overskue et dokument giver rigere muligheder for at producere. Her er alle de basale funktioner til at produktion af dokumenter til stede, som at arbejde med formateringer af indholdet samt at indsætte tabeller og billeder, der flydende kan flyttes og skaleres i størrelse.

Har du derimod brug for at lave en større rapport med indholdsfortegnelse og krydsreferencer, så løber tablets tør for muligheder, og skal du have fat i den fulde Office pakke på en PC. Billederne kan du ikke bare skalere i størrelse, men de kan beskæres, kontrast ændres og farvernes toner tilpasses. Skal der produceres Flip ClassRoom materialer eller multimodale elevproduktioner, hvor PowerPoints kombineres med lyd, video og evalueringer findes den mulighed her. Problemregning håndteres ved at kombinere Word med matematisk funktionalitet. Alt sammen elementer, der ikke kan håndteres på i en Office pakken på f.eks. en tablets, men der ville kræve anvendelse af en række Apps. 

En anden betragtning på tilpasningen til de enkelte enheder er, at man har været i stand til at tilpasse Office til den måde, der navigeres på den enkelt platforme. Et banalt eksempler er, hvordan ”klippe og klistre” menu’er fungere, som er forskelligt på Windows og på iPad eller hvordan man få adgang til sine filer med ”Stifinderen” på Windows og gennem Apps på en iPad. Alt i alt funktioner, der gør det letter for brugeren at arbejde på den platform, de er vant til.

Sidst men ikke mindst er den generiske online udgave af Office genial af to årsager. Du kan online redigere dokumenter synkront med dine samarbejdspartnere, og du kan gå til en hvilken som computer logge ind med din Online konto og redigere dine dokumenter. Total fleksibilitet. Alternativet til denne strategi, ville for Microsoft have været udelukkende at lave en online udgave, men havde medført, at vi ville have været nødt til at lave det hele på en måde så det udnyttede den laveste fællesnævner af de omtalte enheder.

 

Comments (1)

  1. Anonymous says:

    Af Julich Wiberg, salgschef, Microsoft

    Ja, du læste rigtigt! Der stod ikke ’eleven

Skip to main content