Slip kontrollen og lad eleverne undervise hinanden


Gæsteindlæg af lærer Lars Asmussen, Hellerup Skole

Mine elever og jeg fortæller på stand 243  ved Læringsfestivalen 2015 om hvordan vi arbejder med det 21. århundredes kompetencer. Hør blandt andet om et anti-mobbeprojekt hvor sociale medier, kommunikation og journalistiske genrer udgjorde de faglige mål.

Lars Asmussen er lærer på Hellerup Skole og Expert Educator for Microsoft.

Overskriften lyder måske lidt letkøbt, for hvad skal man som lærer lave, hvis ikke man har kontrol med undervisningen og i øvrigt lader eleverne undervise hinanden? Men sådan må det ikke misforstås. I projektet Teen Teachers er vi sandelig på arbejde! Men det er klart, at netop lærerrollen bliver vendt på hovedet. Flipped Teacher, kunne man måske kalde det.

Min daværende kollega og jeg startede Teen Teachers i en 7. klasse, hvor trivselsniveauet var lavt. Der var mobning og grim tone eleverne imellem, også på de sociale medier. Ingen af os havde ret gode erfaringer med en moraliserende tilgang til arbejdet med trivsel Så vi besluttede at møde eleverne på deres egen hjemmebane: De sociale medier – der hvor en stor del af den dårlige trivsel trivedes.

Først gennemførte vi forløbet Det digitale spejl, for at have nogle grundbegreber at arbejde ud fra. Dernæst skulle eleverne på banen både som undervisere af hinanden og producenter af en holdningskampagne mod mobning.

Holdningskampagnen skulle indeholde annoncer og en film, foruden en avisartikel om emnet. Materialet skulle de bruge til at undervise hinanden ud fra. Kombinationen af både at arbejde med digitale medier og at skulle undervise hinanden havde stor effekt – både fagligt og socialt.

Vores roller som lærere, blev vendt på hovedet og ansvaret røg tilsyneladende over på skuldrene af eleverne. Men vi var 100 % hele tiden og fik et unikt rum til at studere deres arbejdsprocesser og samarbejdsrelationer, så vi kunne kvalificere vores vejledning betydeligt. Vi lærte hvis lige så meget som eleverne gjorde om udvikling af kompetencer, der kan bruges i det 21. århundrede. Eleverne reflekterede kritisk over deres egen indsats og mediernes påvirkning af dem som individer. De var tvunget til samarbejde. De brugte it og multimedier. Og udviklede sig i høj grad personligt.

AUTENTISK PROBLEMLØSNING: En konkret mobbesag mellem elever på 7. klassetrin gav lærerne idéen til projektet Teen Teachers, der omhandler adfærd på de sociale medier. Eleverne indsamler viden og underviser skolens 5. og 6. klasser i emnet. De får relativt frie hænder i forhold til arbejdstid og arbejdsplads, men med hårde daglige deadlines.

 

 

Comments (0)

Skip to main content