Danske skoler på forkant med BYOD og digitalisering


Af Julich Wiberg, salgschef for uddannelsessektoren 

Flere og flere danske skoler benytter sig i stigende grad af tilbud om software og systemer til at optimere undervisningen. Med Office 365 for Education får eleverne hjælp til at løse opgaver og samarbejde i skyen, og Windows 8.1-platformen gør det muligt at arbejde på forskellige pc’er og tablets. Skolerne bliver digitaliseret og eleverne rustet til fremtidens arbejdsmarked.

Office 365 for Education sender eleverne i skyen

Siden december har uddannelsesinstitutioner, som licenserer Microsoft Office for deres ansatte, kunnet tilbyde de studerende adgang til Office 365 ProPlus uden ekstra omkostninger. Student Advantage, som tiltaget hedder, giver skoler mulighed for at tilbyde digital undervisning med hele Office-pakken, og flere danske skoler er allerede i fuld gang med at benytte sig af tilbuddet.  

Frederikssund Private Realskole er en af de danske skoler, der har valgt at benytte sig af Student Advantage og nu tilbyder alle elever gratis Office 365. Skolen har en digital strategi, hvoraf Office og pc-brug er en central del. Flere lærermidler er tilgængelige online, og eleverne får allerede fra de små klasser egne pc’er. Skolen sikrer dermed, at børnene får præinstalleret Office og lærer at benytte værktøjerne i de første år af deres skoletid.

”Valget af Office til de studerende var ikke svært. Vi har testet alternative programmer, men Office giver børnene den bedste værktøjskasse til at håndtere fremtidens arbejdsmarked. Og med Student Advantage tilbuddet var det en nem beslutning,” siger Dorthe Thestrup, IT-ansvarlig på Frederikssund Private Realskole.

Elever lærer andre elever at benytte IT

I Kolding Kommune har man en strategi om at IT skal bruges, hvor det giver mening, IT skal være kreativt, og IT skal være inspirerende. Også her benytter man sig af Office 365 for Education i undervisningen hos de 10.000 elever i kommunens skoler. Med Office 365 for Education som platform for Word, Excel, PowerPoint og OneNote kan de studerende løse opgaver på enhver pc eller tablet, blot med eget login. Deres opgaver og dokumenter kan derefter tilgås, deles og gemmes i skyen og redigeres fra en hvilken som helst pc.

For at sikre forankring i brugen af Office 365 og bedst mulig anvendelse, har man i Kolding ligeledes etableret en række mediepatruljer og uddannet 500 elever, der tilegner sig de vigtigste kompetencer, og tager rundt på skolerne og instruerer klasserne i at anvende skyen som arbejdsplatform.

 

Windows 8 er den bedste platform i Køge

Køge Kommune understøtter digital undervisning og har udvidet kapaciteten på trådløse netværk, netværkstrafik og skabt bedre forsvar mod angreb. Kommunen har en Bring Your Own Device strategi, og opfordrer eleverne til at medbringe eget udstyr. Alle typer pc’er kan i princippet anvendes, men af sikkerhedsmæssige årsager foregår deling af dokumenter og undervisningsmateriale på traditionelle netværksdrev og er kun tilgængelige fra Windows-maskiner.

"Vi opfordrer til anskaffelse af Windows-pc'er, gerne Windows 8 med touch, og vi anbefaler ikke anvendelse af iOS-enheder. Sådan er strategien, og indtil videre er vi ikke stødt på problemer med det," siger Ivan Harreskov, IT-chef i Køge Kommune i et interview med Kommunernes IT Magasin (KIT). "Der kan dog godt på et tidspunkt blive løst op for platformskravet, da man også kigger på muligheder i skyen. Det kunne godt blive interessant med løsninger i skyen, og måske ender vi på et tidspunkt på en Office 365-løsning. I det tilfælde vil der jo også være adgang fra iOS-enheder," siger Ivan Harreskov.

Bring Your Own Windows Device på Langeland

Langeland Kommune har ligeledes en IT-strategi om at anvende Windows 8 som det primære styresystem, da det har vist sig at være den platform, som bedst supporterer digitalt baseret undervisning. Samtidig understøtter man en Bring Your Own Windows Device strategi.

"Vi har gennem nogle år opfordret til, at eleverne tager deres egne maskiner med, men vi har valgt at sige, at det er Windows, vi understøtter. Hvis det så viser sig, at årets konfirmander bliver udstyret med MacBooks, må vi forholde os til det," siger Bent Knudsen, it- og digitaliseringschef i Langeland Kommune, i et interview med KIT.

Over 50 % af eleverne medbringer allerede i dag egne pc’er med i skole, og det tal stiger i takt med alderstrinnet. Skolerne på Langeland stiller pc’er til rådighed for de øvrige elever og satser primært på Windows-platformen, men giver samtidig mulighed for at benytte Android- og iOS-enheder for at imødekomme alle behov og ønsker.

Mange danske skoler er allerede nået langt på digitaliseringsrejsen og høster fordelene ved, at kunne føre digital undervisning. Samtidig lærer eleverne at anvende IT-platforme og systemer, der ruster dem til fremtidens arbejdsmarked.

Læs de fulde artikler om Windows 8 i skolerne i Køge og på Langeland i KITmagasinet fra august 2014.

Se her for mere information om Windows 8.1 og tablets i undervisningen og Office 365 i undervisningen. Du kan også følge Microsoft Danmarks uddannelsesblog via RSS feeds. 

Comments (0)

Skip to main content