Office på iPad: Et glas isvand til BYOD-folket. (Og mange tak for det!)


Af Ulrik With Andersen, Twenty.onelearning - gæsteblogger

I 2007 lavede Steve Jobs jokes med, at ITunes til Windows var som 'et glas isvand for folk i helvede’. Syv år senere vil jeg med et stort glimt i øjet hævde, at der endelig er kommet et glas kølende isvand til iPad-folket i form af Word, Excel og PowerPoint! Da jeg til daglig arbejder med ’omdanne’ digitale teknologier til læringsredskaber, er det en stor hjælp – især fordi BYOD dermed er kommet så meget tættere på at kunne lykkedes. (Dertil kommer, at min døtre nu også kan arbejde på deres iPads frem for på min Surface Pro). Min hovedpointe er, at familien af MS Apps, OneDrive, OneNote, Word, Excel og PowerPoint, et godt stykke hen af vejen nu fungerer som ét softwaremiljø på tværs af devices. Det er godt og det er særligt godt i forhold til BYOD, når det for alvor brager løs efter sommerferien. (Der er stadig begrænsninger: Vi mangler f.eks. en tilsvarende, god udgave til Android og så er altid app-features, der kan forbedres).  Men lad mig komme til det væsentlige.

BYOD har mange fædre, men kun én mor: Filformatet
BYOD er naturligvis et større område end jeg kan dække i dette lille indlæg – her koncentrerer jeg mig om, hvordan MS Office apps giver værdi i klasseværelser med multietniske it-miljøer ved at kigge på to lavpraktiske aspekter: Filformatet (moderen). Afvikling af digital undervisning i et BYOD-miljø (fædrene).

Et ofte overset aspekt ved BYOD er filformater som et praktisk grundlag for, at ”alt” bare fungerer. Er der ikke styr på dette, hersker kaos. I den analoge verden slås vi ikke med formater. Blyant er blyant. Papir er papir. I en digital verden er dette en jungle. (Det er en af hemmelighederne bag Apples succes. De bruger få filformater i deres egen æblehave. Gør det samme!). For dagligdagen bryder jo sammen, når elever fx laver en flot opsat opgave i Pages (Apples Word) eller Keynote (Apples PowerPoint) og konverterer den til Word/PPT 2013. Fonte, grafik og billeder hopper rundt, hvilket jeg konkret desværre oplever på flere skoler og gymnasier. I kampens hede er der altid ’work arounds’, vi kan foretage, men disse bør altid være nødløsninger og ikke en måde at arbejde på. Løsningen, der ligger lige for er (diktatorisk) at bruge standardformater og standard-programmer, så tingene let kan deles mellem Æbler, Vinduer, mv. Derfor: Indfør .docx (Word-formatet), .pptx (PowerPoint), .xlsx (Excel) .one (OneNote) som standarder, hvis ikke I allerede har gjort det.  

Og det bringer mig til punkt nummer 2: ”Hvordan kan skaber jeg bedre udbytte for mine elever ved at digitalisere min analoge undervisning i et BYOD-univers?”
Ved at indføre en række ’filformat-standarder’, der bygger på Microsofts Office kan man begynde at fremstille digitalt design for undervisningen:
F.eks.: Start med at oprette og del et OneNote til elev-samarbejde i skyen. Tildel en mappe i OneDrive til kommende billeder, tekster, filmklip, mv. Sæt opgaven i gang. Bed eleverne uanset device om at samarbejde i OneNote som afsæt inden produktionerne udvikles i Word, PPT, film, lyd, mv. som igen kan systematiseres på OneDrive og gennem OneNote. 

Så hvad er konklusionen?

Ensartethed gennem standarder og didaktisk design
Alt andet lige skaber MS Apps en mulighed for at undervise digitalt i et BYOD-miljø, der har:
- Ensartet arbejdsgange for opbevaring, deling og distribution af filer via skyen (OneDrive)

- Ensartet brug af opgave-skabeloner, noteapparat og digital portfolio  (OneNote + OneDrive)

- Ensartet produktion af opgaver, præsentationer mv. (OneNote, Word, Excel og PowerPoint). 

- Ensartet udveksling og samarbejde elev-elev imellem på tværs af platforme via skyen.

- Adhoc integration af 3. Parts apps til video, billeder, mv.

Til slut en opfordring
Ligger din skole inde med iPads som I gerne vil have integreret ind i et Microsoft miljø, så hører vi meget gerne fra Jer. Hvis I allerede har lavet integrationen mellem Æbler og Vinduer, så hører jeg meget gerne fra Jer!

Læs MediaMacs test af Microsoft Office til iPad.

Ulrik With Andersen er partner og direktør i Twentyone.learning. Han er uddannet multimediedesigner og har arbejdet intensivt med læringskoncepter til undervisningssektoren i 8 år. Hans fokusområder er læreres og elevers anvendelse af teknologi som middel (ikke mål) til læring. I de senere år har fokus været på konceptualisering og udvikling af nye typer software programmeret og tilpasset undervisningssektoren. Læring i via digitale medier, PC og mobile enheder er kun mulig, hvis didaktikken styrer og ikke teknologien. Han underviser I grundskolen og på ungdomsuddannelser i brug af teknologier uanset fabrikat.

Comments (0)

Skip to main content