Teenagere vil reformere skolen med programmering


Af David Garde-Tschertok, pædagogisk uddannelseschef

Elever skal lære at programmere. Det er en nødvendig kulturteknik i det 21. århundrede på linje med at skrive og regne. Kamran Malik og Jordan Earle fra ThinkSpace, som er et community af programmerende teenagere, er ved at starte en didaktisk revolte.  

Ok, jeg strammer den måske lidt, når jeg introducerer begrebet revolte i denne sammenhæng. Men i disse reformtider, giver det mening at kigge på hvad der vokser op fra neden, så at sige. Mens de endelige arbejdstegninger til næste skoleår bliver tegnet, er der faktisk kræfter som allerede er i gang med at udføre arbejdet.

  

Her i London har jeg engageret Kamran Malik og Jordan Earle til at inspirere de omkring 150 danskere, som lægger vejen forbi Microsofts nationale hovedkvarter i forbindelse med i Bett. Jordan og Kamran er udvalgt som toneangivende skikkelser i bevægelsen Thinkspace, der i indtil videre 12 lande udgør en bevægelse af programmerende teenagere. Det lyder måske nørdet, men det er netop ikke tilfældet. Kamran og Jordan er helt almindelige skoleelever, som blot har ekstra drive og talent for det, de gør. Navnet på bevægelsen er valgt med omhu. Begrebet coding (programmering) indgår netop ikke, fordi de ønsker at tiltrække alle typer elever af begge køn.

Missionen er nemlig ikke at uddanne flere it-ingeniører eller spiludviklere. Den er af almen didaktisk karakter. Computere, teknologi og it har så stor indflydelse på samfundet og den enkeltes tilværelse, at vi skal mestre den. Eller i det mindste have en solid indsigt i, hvordan den fungerer. Ellers risikerer vi, at teknologien styrer mennesket – ikke omvendt.

Man kan forbavses over, at det er elever som tager dette initiativ. I danskundervisningen bruger vi som en selvfølge timer og atter timer på af dissekere litterære tekster så vi forstår, hvordan de virker. Teksterne handler jo om vores tilværelse og giver os redskaber til at forstå os selv og de relationer vi indgår i. Vores identitet. Mens it, der efterhånden influerer på hvad som helst i vores tilværelse, bliver betragtet som noget, der er givet.

Men tænk hvis vi lærte eleverne at sætte spørgsmålstegn og forholde sig kritisk til den teknologi, de omgiver sig med. Tænk hvis eleverne gennem programmering fik oplevelsen af, at de er herrer over teknologien og ikke omvendt. Tænk et fantastisk udgangspunkt det ville være for udviklingen af det 21. århundredes kompetencer.

Sådan sammenfatter jeg Thinkspace-historien meget bredt. For Thinkspace handler også om tips og tricks og fede måde at anvende it i undervisningen på, som vi kender det fra it-patruljerne. It-patruljerne som vi har set dem hidtil herhjemme er initieret af gode lærerkræfter. Men Thinkspace er revolterende, fordi det er en 100 % elevdrevet bevægelse, hvor en masse voksne som jeg selv godt nok er hoppet med på vognen. Men vi voksne er påsteget som degne, og eleverne selv er præsterne i regnvejret, som lader det dryppe på os.

Thinkspace fortæller på deres hjemmeside selv deres historie så glimrende. Værsgo at stige om bord. Jeg lover at du ikke bliver skuffet!

Tjek Websitet ud: Thinkspace

Comments (0)

Skip to main content