Det spirer og gror i folkeskolen


Af Julich Wiberg, salgschef

Onsdag den 8. januar besøgte jeg Odsherred Kommune, nærmere betegnet Nordskolen i Nykøbing Sjælland. Kommunen havde med borgmester Thomas Adelskov i spidsen planlagt udlevering af de første, nyindkøbte Surface RT til eleverne. Kommunen forventer samlet at udlevere cirka 950 enheder. Det er fantastisk motiverende at høre de tanker, som ligger bag denne type af initiativer. Progressiv tankegang og vilje til at drive forandringer samt tilbyde både elever og lærere nye muligheder. Og det var en fornøjelse at se forventningsfulde elever og lærere, som nu tager hul på en spændende række af forandringsprocesser. Det får mig til at tænke på, hvad man kan sammen ved at koble teknologi, skolereformen og alle de gode lærerkræfter som findes ude på skolerne.

På en anden skole mødte jeg nogle elever, som var vilde med muligheden for at kunne dele skærmen på en Windows 8-tablet så de sideløbende med den digitale læsning kunne tage noter uden hverken at switche eller swappe. Hvor digitale enheder nogen gange bliver beskyldt for at sprede elevernes opmærksomhed, havde eleverne her selv fundet ud af at bruge enheden til at skabe fokus. De viste mig også, hvordan de på den ene side af skærmen havde deres lommeregner synlig så de kunne løse opgaver på den anden halvdel af skærmen – fantastisk og vel ret unikt. Kunstgrebet kræver ingen specielle apps, men er blot grundlæggende funktionalitet i Windows 8.

I samme uge besøgte jeg Helsingør Kommune som for tre år siden startede sikkert danmarkshistoriens største 1:1 projekt med netbooks til alle elever og lærere. I dag har de vel vel ca. 8.000 enheder i drift. Et projekt som byggede på et ønske om at skabe en forandring og sætte fokus på kompetenceudvikling af lærere. Det betød en form for teknologisk transformation af undervisningen med anvendelse af it. Et projekt som fortjener langt større anerkendelse og synlighed i sektoren, end det umiddelbart har fået. Eleverne i Helsingør Kommune har i snart tre år haft deres egen pc. Lærerne er gået gennem reel, praksisnær kompetenceudvikling over en længere periode - ikke blot en overfladisk gennemgang af muligheder. Netbook’en indgår naturligt som element i det digitale penalhus på lige fod med andre ressourcer. Lærerne forventer og sætter disse enheder i spil både i forhold til den enkelte elev, men også i samspillet mellem elever. Et super godt projekt som fortjener stor anerkendelse. Det skal siges at kommunens næststørste skole, Espergærde Skole med knap 2.000 elever, er blevet it-demonstrationsskole for Undervisningsministeriet – helt er anerkendelsen ikke udeblevet.

Jeg kunne fortælle flere gode historier fra skoler i hele landet, hvor det spirer og gror med spændende it-tiltag. Prøv mig af, hvis vi mødes på BETT i London, hvad jeg håber på. Ud over at få et ordentlig skud international tech-inspiration fra undervisningssektoren, handler BETT for mig om at videndele i særligt den imponerende danske delegation.

Cheers og godt Nytår, hvis ikke vi ses derovre!

Julich

Comments (0)

Skip to main content