Hvem sagde Udkants-Danmark? Fursund Skole rykker med innovativt tablet-projekt!


Af Julich Wiberg, salgschef

Kort før skolestart drog tre medarbejdere og jeg fra Hellerup til Skive-egnen for at blive meget, meget klogere på, hvordan man strategisk tænker digital understøttelse af børns læring med et knivskarpt pædagogisk fokus: Udeskole med tablets, i parentes bemærket af typen Surface RT. 

Selv bor jeg i et af Danmarks randområder og kender fra nært hold kommunernes udfordringer med at fastholde og tiltrække familier og virksomheder. Flere har også svært ved at leve op til ministeriets ønsker om videreuddannelse og sikre forsat vækst. Men efter at have mødt ledelsen og it-vejlederen på Fursund Skole så jeg, hvordan man kan arbejde kreativt og innovativt med udfordringen gennem udvikling af folkeskolen. Der, 400 kilometers kørsel fra hovedstaden, mødte jeg et af de mest innovative pædagogiske projekter, jeg længe er stødt på.

Fursund Skole har gennem tid opnået succes med udeskoleundervisning. Erfaringerne er så gode, at de vil have mere af samme skuffe og hæve andelen så meget, som vil vise sig at være optimalt. Udeskoleundervisning lyder jo ret analogt. Ud på marken med hakke, skovl og spade, eller? … Nej, det primære redskab, som skal hjælpe med at indfri ambitionen hedder Windows Surface RT. Som skoleleder Gert Slyngborg udtrykker det i Skive Folkeblad: 

- For os handlede det om (valget af Surface RT, red.), hvordan vi kunne gøre skolen mere spændende og samtidig berige lokalsamfundet. Vi havde behov for et redskab, der kunne opkvalificere, videreudvikle, men også dokumentere det, vi arbejder med og er kendt for, nemlig udeskoleundervisningen. Med platform i udeskoleundervisningen var det tabletmaskinen, der var mest relevant. Det skulle være et skriveredskab, som efter brug i marken kan tages med ind undervisningslokalet, og som børnene hele tiden kan have med sig og tage med hjem. Som skole er vi forpligtet til at være nysgerrig i forhold til, hvad de nye tablets yderligere kan bruges til, så vi hele tiden udvider brugen af dem. Med en tablet ved hånden bliver eleverne inspiratorer for hinanden, og da børn ofte har flair for teknik, vil de hurtigt kunne lære fra sig i brugen af dem.

Pædagogikken står altså over teknikken. Med baggrund i det skolen kan og gerne vil, vælger de den teknologi, som de forventer kan hjælpe dem bedst. Respekt! Også hvis valget var faldet på et konkurrerende produkt, når valget er så strategisk og reflekteret, som det er tilfældet på Fursund Skole. Satsningen er en del af et større partnerskabsprojekt, som hedder INNOVATIONFUR. Alene den strategi, at løfte skolens opgave i partnerskaber, er innovativ. Og den pædagogiske målsætning, mere og bedre udeskoleundervisning, er altså ikke bare tom management-terminologi. Fursund Skole tyvstarter den del af skolereformen, som handler om ’den åbne skole’. Altså en skole, som interagerer med sine omgivelser i form af idræts- kultur- og foreningslivet. Skolen tager så skridtet videre og udnytter sig også af kontakter i erhvervslivet. Hørte jeg også nogen sige Netværksskolen?

Ligesom jeg er stolt over, at Microsoft er en del af partnerskabet bag projektet, som ud over skolen selv og InnovationFur indbefatter EnergiMidt, Skive Kommune, Atea, Twentyone.learning og Experimentarium, er jeg også spændt på at se, når udrulningen går i gang. Vi er med til træningen af medarbejderne og følger fra sidelinjen spændt resultaterne, som vi også vil dele gennem skolenetværket.

I parentes bemærket har Fursund Skole benyttet sig af et tidsbegrænset tilbud på Surface RT, som alle skoler og uddannelsesinstitutioner kan benytte sig af. Læs om Surface RT-tilbuddet eller kontakt mig på julich.wiberg@microsoft.com, mobil 51 57 82 79 du vil høre mere

Comments (2)

  1. Simone Frederiksen says:

    Rigtigt spændende initiativ. Glæder jeg mi til at mine børn skal være en del af. Kan det passe at i har købt jeres tablets fra http://www.expert.dk/computertablet-tablet/pl/6/ eller hvor har i købt dem?

  2. Julich Wiberg says:

    Hej Simon, Det er et rigtig godt projekt som de driver på FUR. De tablets de i første omgang anskaffede var via Microsoft. Efterfølgende har vi fået etableret forhandlere af Surface (Dustin og ATEA). Endvidere findes der også andre Windows 8 tablets fra forskellige producenter. Det betyder sammenliget med andre platforme, at man kan få mange forskellige typer af enheder med touch og Windows 8. Tanken om en “PC” og tablet i en enhed er jo tillokkende.

Skip to main content