Læg strategi og sæt mål for indkøb af teknologi


Af Julich Wiberg, salgschef

Nu begynder tablets som er optimeret til Windows 8 at rulle ud på markedet. ”Køb, køb, køb!”, skulle man vel tro var budskabet fra en salgschef som mig. Men nej, bevar roen og fokuser, trods politisk pres om indkøb. Vi har set alt for mange hovedkulds indkøb uden en egentlig strategi.

Mit budskab er: Læg en strategi, før I går i byen. Og gør det sammen med leverandørerne. Indgå intelligente partnerskaber i bestræbelserne på at få teknik og logistik til at spille sammen med pædagogik og didaktik.

Helsingør som godt eksempel
Sammenlignet med mediebevågenheden omkring udrulning af iPads rundt omkring i landet, har Helsingør Kommunes ellers  storstilede satsning på it-udvikling af deres folkeskoler været ganske upåagtet. Uden sammenligning af projekterne i øvrigt, skal jeg bare ridse hovedlinjerne i Helsingør-projektet op:

 • ·         Trådløst netværk med rigelig båndbredde i alle undervisningslokaler
 • ·         Interaktive tavler i alle undervisningslokaler
 • ·         Netbooks til alle lærere og elever
 • ·         Massivt kompetenceløft af alle lærere og pædagoger over en to-årig periode

Det behøver ikke at være sexet og gå stærkt. Kommunen har arbejdet med projektet i snart fire år nu. De hårde investeringer i maskiner og infrastruktur er blevet fulgt op af de bløde i human kapital og projekter. Fra at være byrådets og forvaltningens projekt, er det nu blevet elevernes og medarbejdernes. Digitale patruljer skyder op, kommunikationsprojekter sat i søen, netværk udvikles, undervisningen moderniseres og eleverne motiveres. Følg med på projektets hjemmeside www.itifagene.dk. Der fornemmer man tydeligt, hvordan kommunens skoler og sfo’er er inde i en udvikling, som kun kan lade sig gøre på grund af den begavede måde projektet er lagt an på.

Det må være vidunderligt for lærere og forældre at følge, hvordan ikke bare børnenes digitale kompetencer øges, men også hvordan it bliver brugt til at understøtte det pædagogiske arbejde over hele linjen i skole- og fritidstilbud.

Partnerskaber er vejen frem
Jeg er selvsagt stolt over, at vi i EDU-teamet har deltaget i udviklingen af Helsingør-projektet. Fra start af har vi haft en fælles forståelse med kommunen om, at vi ikke blot er leverandører af software, men også partnere som engagerer os i de bløde investeringer. Efter at Samsung-maskinerne var leveret med det pædagogisk tilrettelagte image vi havde aftalt, har vi været fælles om at skabe et unikt kompetenceudviklingsforløb for både lærere og pædagoger. Vi skal ikke tage æren for forløbet, som kommunens egne pædagogiske og faglige konsulenter primært har stået for, men som organisation og virksomhed har vi kunnet bruge hinandens ressourcer og er gennem samarbejdet på begge sider blevet klogere på skole-it. Dermed har vi skabt den bedst tænkelige løsning, hvor kommunen har fået mest muligt ud af deres penge. I sidste ende til gode for eleverne. Almindelig god forretningsetik afholder mig fra at gå nærmere ind i omtalen af projekter, som involverer satsninger på vores konkurrenters produkter. Men når det drejer sig om projekter, hvor netop strategien muligvis kunne være lagt bedre, kan jeg ikke dy mig for at henvise til, hvad i det mindste andre mener om projekterne.

Læs Sten Løcks bov-skud i Berlingske Business mod hovedkulds iPad-satsninger her ...

Eller Jeppe Bundsgaards skeptiske forsker-vurdering af, hvad der er nogle kommuners håb om en revolutionering af undervisningen på baggrund af lyn-fix med iPad …

Og så er der denne historie fra England, hvor lærerne på en iPad-skole ønsker sig deres laptops tilbage – at kilden til den oprindelige historie ønsker at være anonym, understreger i mine øjne det politiske sprængstof i skolernes it-satsninger ...

Stop op og lad os tale sammen
Inden I går på storkøb, for det ligger i aftalen mellem regeringen og KL, at der nu skal investeres, så stop op engang og lad os indgå en dialog om hvordan I tilpasser jeres indkøb til den strategi, I har i kommunen eller på det enkelte uddannelsessted. I må rigtig gerne lade jer begejstre af alle tech-nyhederne i dette nyhedsbrev, men giv lyd fra jer. Vi er her for det samme.

Dette nyhedsbrev er primært dedikeret hardware-nyheder og Windows 8-indhold. Det synes vi, at vi skylder ovenpå den heftige lancering i oktober. Jeg bliver dagligt spurgt, hvornår der er hardware at få, som er optimeret Windows 8. De præcise datoer kender kun leverandørerne, som i dette nyhedsbrev og på bloggen løfter lidt af sløret for, hvad der er på vej lige om hjørnet. Så tag et kig på bloggens artikler og klik dig rundt.

God læselyst. Fang mig på jwiberg@microsoft.com eller + 45 51 57 82 79


Comments (1)

 1. Leif Glud Holm says:

  Det bliver spændende at se hvordan denne 'kamp' udvikler sig, og jeg er ganske enig med dig i, at det gælder om, for en gangs skyld, at tænke sig rigtig godt om, og ikke bare falde på halen for 'smartness' og/eller gode salgstaler.

  I dette ligger der ikke nogen stillingtagen fra min side mht. den ene, den anden eller den tredje platforms fortræffeligheder og mangler. Ej heller til nogen form for præference til den ene eller den anden producent, men blot et kendskab til en historik som fortæller om mange fejlinvesteringer, gjort med de bedste intentioner, men som tilsyneladende ikke har bragt de velsignelser som var stillet i udsigt, og det kan da godt kan skræmme lidt.

  Linket til Sten Løcks artikel virker ikke.

  Bh

  Leif G. Holm

Skip to main content