Datalokalernes endelige dødsstød: Windows 8 på USB-nøgle


Af Torben Andersen, teknologirådgiver

I Windows 8 kan du med Windows to Go (også kendt som Windows Portable Workspace) have styresystemet med dig på en USB-nøgle, som du sætter i en hvilken som helst computer og booter derfra. Hjemmearbejdspladsen fylder altså ikke mere en end lighter og datalokalerne bliver for altid overflødige.

 

Din nye hjemmearbejdsplads
Bring your own opererating system … Der er snart ikke det, man ikke tage med sig. Når du har Windows 8 med på en USB-nøgle tager du alle dine indstillinger og programmer med dig rundt i verden - både de moderne UI apps og traditionelle desktop Apps. Samtidig har du mulighed for at gemme filer, dokumenter osv. på USB’en. Helt klassisk og praktisk hvis internetforbindelsen er ustabil eller langsom, der hvor du færdes. Og, hold fast, systemet er designet til både at kunne køre på pc og Mac.

 

Sådan kan din hjemmearbejdsplads se ud i fremtiden 🙂

 

 

Sådan kommer du i gang - personlige førstehåndserfaringer
Efter at have konfigureret en USB-nøgle med Windows to Go, satte jeg den i min gode gamle Lenovo med Windows 7. Det krævede en tur forbi Bios for at kunne boote fra USB. Første forsøg på at boote tog cirka tre minutter. Den lange opstart skyldtes, at Windows skulle installere nye enheder. Efter en genstart blev opstartstiden reduceret til 30- 40 sekunder. Jeg gentog manøvren på en Samsung notebook, som startede upåklageligt op.

Det viste sig, at jeg i første omgang ikke havde adgang til at anskaffe Apps i Windows Store. Man skal altså være opmærksom på eventuelle licensmæssige implikationer ved at tage App’en med rundt på forskellige computere. Her kan du læse, hvordan du giver adgang til Windows Store fra Windows to Go.

 

Spændende scenarier for centrale positioner i undervisningsverden
Som med al ny teknologi, skal man lige i gang og lære den at kende før værdien virkelig udfolder os. Hvad angår it-anvendelse er de fleste brugeres vaner som bekendt meget styrende for potentielle adfærdsændringer og implementering af nye måder at anvende it på. Men lad mig skitsere tre scenarier, som jeg mener teknologien kan have stor indflydelse på. Vel at mærke positioner, som jeg ved er uhyre væsentlige i undervisningsverden. Hiv meget gerne fat i mig, hvis du kan se potentialerne i det følgende – eller hvis du mener at, jeg er helt galt afmarcheret …

 

 

Hjemmearbejdsplads
Uden at blande mig i den aktuelle politiske diskussion om lærernes tilstedeværelsestid på skolen, synes jeg det er relevant at kigge på mulighederne for at etablere en transportabel hjemmearbejdsplads med sin USB-nøgle i lommen. I øvrigt både for elever (som fx kan have to bopæle efter forældrenes skilsmisse) og lærere. Windows to Go gør det muligt fra enhver pc at have adgang til alle de relevante programmer og tjenester, når blot du er ved en pc med internetadgang.

 

Eksamen
Igen ud at være politisk, betragter jeg billedet af afgangsprøver og eksamener over en bred kam og ser, at området står overfor yderligere digitalisering end vi hidtil har set. Når man i dag ikke er kommet længere end som så, skyldes det i høj bekymringerne for snyd og manglende sikkerhed. Her kan Windows to Go være løsningen. I stedet for at have dedikerede pc’er, vil det være en langt billigere løsning enten at lade eleverne selv medbringe pc’er som booter fra forhåndskonfigurerede USB-nøgler. Man kan også bruge skolens egne pc’er uden på forhånd at skulle konfigurere dem til prøvesituationen. Jeg er med på, at visse prøvesituationer muligvis bliver tilpasset at elever og studerende har internetadgang, men så langt er vi ikke endnu og det bliver næppe gældende for alle situationer og i øvrigt afhængigt af netop de politiske vinde.

 

Nedlæggelse af datalokalerne
Når jeg er ude på skoler, bliver jeg forbavset over, hvor mange ’datalokaler’, der stadig eksisterer. Men omvendt står de med bring your own device og de kommende lovede investeringer i it-infrastruktur overfor deres endelige dødstød. Men det skaber naturligvis nye udfordringer, når eleverne medbringer deres egen computer og har brug for bestemt software, som de af forskellige grund ikke har lyst til selv at installere på ’deres kære’. Der har man traditionelt måttet bevæge sig hen til et datalokale med maskiner, hvor programmelet er installeret. Nu kan man nøjes med at udlevere USB og bede eleverne om boot’e deres computer derfra. Jeg tror der kan spares mange penge på maskiner og lokaler kan frigives til andre formål.

 

 

 

 

Comments (0)

Skip to main content