Magien i software


Af Julich Wiberg, salgschef

De tidspunkter, hvor det vi går og arbejder med til dagligt opleves som særligt fascinerende og meningsfulde, kalder jeg magiske. Sådan tror jeg det bliver for mange, når Windows 8 om få dage bliver lanceret. En ny skelsættende software-fortælling er klar til at blive skrevet. For det er en stor fortælling. Ikke mindst i uddannelsessektoren. En fortælling om hvordan den etablerede pc-verdens velkendte systemer og læringsmiljøer nu bliver løftet ud over rampen med et styresystem, der forbinder det bedste af to verdener: Det stationære og systematiske med det håndholdte og intuitive. Windows 8 kalder vi det, i al sin enkelhed. Magi kan forstås abstrakt og overnaturligt, men for mig handler det om den synergi og skaberkraft der opstår, når verdener mødes og kreative forbindelser mellem mennesker bliver skabt.

Undervisning handler for en stor dels vedkommende om at skabe kreative relationer og få ”verdener” til at mødes. Eleven i første klasse møder gennem læsning bogens verden og siden hen måske som dansk-studerende den ”verden” på universitetet, som vi kalder humaniora. For at nå den lange vej, skal eleven indgå en masse relationer mellem mennesker og det som til forskellige tider, er undervisningens indhold. I et moderne undervisningssystem, bliver en stor del af disse relationer skabt gennem it. Derfor er det banebrydende, når Windows 8 bliver lanceret. I mine øjne har vores nye styresystem som det eneste på markedet den grad af funktionalitet og samspil mellem skærmtyper, interaktive tavler, tablets, pc’ere, dataloggere og telefoner, som der kræves af relationsdannende undervisning anno 2012.

 

Alle de velkendte muligheder fra pc’ens læringsmiljø spiller i Windows 8 sammen med de nye ønsker til touch og integration med smartphones. Et utal af samarbejdspartnere står klar med en mængde nye tablets, skærme og pc-typer som baserer sig på Windows 8. Konkret betyder det, at eleverne nemt kan konsumere information og udføre en række funktioner via touch. Kombineret med muligheden for at skrive opgaver i Word, tage noter i OneNote eller udarbejde præsentationer i PowerPoint, øger det mulighederne for differentieret undervisning. Word, Excel og PowerPoint er forsat tre ud af de fem mest brugte applikationer i verden, sikkert fordi det er værktøjer, som i sidste ende er relationsdannende.

 

På sikkerhedsfronten tilbyder vi it-afdelingerne og de personer som har fokus på området en række nye muligheder som sikrer læreren, den it-ansvarlige og forældrene, at der er styr på det indhold på nettet som eleverne har adgang til. Der er fx visse fejlfortolkede billedsøgninger, de fleste sikkert gerne vil skåne de yngste for.

 

Tusindvis af applikationer kører allerede på Windows 8 og til Windows 8 Store udvikles der hver dag nye applikationer i et antal, jeg ikke troede muligt. Blandt de forlag som annoncerer Windows 8 Apps er blandt andet Gyldendal og Mingoville som vi kort beskriver i dette nyhedsbrev.  

Nyhedsindlæggene i denne omgang adresserer desuden de forskellige aspekter i min leder – både teknologiske og pædagogiske dimensioner – også lidt om de magiske … Vi har naturligvis sørget for, at kyndige didaktiske fingre har afprøvet Windows 8 på tablet. Og vores partnere har været i fuld gang med at udvikle løsninger, så det fra start af giver mening at investere i Windows 8-teknologi. Partnerne kan du møde på Uddannelsesforum, hvilket vi skriver om i næste nyhedsbrev, der kommer om en uges tid. Hvis der er dele af nyhedsbrevet, som du vil have uddybet, er du meget velkommen til at kontakte mig eller den fra EDU-teamet, som står bag de forskellige indlæg. Vi er altid åbne for dialog om anvendelsen af vores teknologi i undervisningen.

 

Mange hilsner

Julich Wiberg – jwiberg@microsoft.com

Comments (0)

Skip to main content