Leder: Når der er Windows på tabletten


Af Julich Wiberg, salgschef

Det næste store dyr i den it-pædagogiske åbenbaring bliver tabletten. Pc’en, den interaktive tavle og mobiltelefonen har efterhånden været i spil så længe, at vi kender potentialer og begrænsninger. Men hvad med tablets eller tavlecomputere, som de også kaldes? Altså pc’ens svar på iPad’en. Svaret er uvist, men her kommer mine overvejelser. Naturligvis stærkt farvet af mit MS-rygmærke.

Platformen afgør det pædagogiske potentiale

Tabletten er for mange synonym med iPad’en. iPad’en er markedsdominerende og kendt via dens lillebror, iPod’en. Rimeligvis har den vundet enorm udbredelse på grund af dens høje brugervenlighed og lækre intuitive touchflade, der gør livet som medieforbruger nemmere. Men dens pædagogiske potentiale er mig bekendt temmelig ubeskrevet. Og når jeg hører om kommuner eller skoler, som overvejer at investere i iPads, tilsyneladende som deres primære platform, bliver jeg bekymret for mere og andet end blot spørgsmålet om markedsandele. For det er med platformen, at det pædagogiske potentiale skal indfries. Og her mener jeg, at Windows gennem efterhånden mange år har vist sine kvaliteter.

Producerende eller konsumerende pædagogik?

Jeg får sikkert mange didaktikere på nakken, når jeg bruger så forenklet en terminologi som ”producerende eller konsumerende” pædagogik. Men jeg tillader mig at trække fronterne hårdt op, med henvisning til netop mit rygmærke. Mange års samarbejde mellem it-branchen og både den offentlige og private undervisningssektor har banet vejen for udviklingen af særligt den producerende it-pædagogik. Altså den pædagogik, hvor eleven er i centrum som aktivt individ. Og hvor Windows i parentes bemærket er den suverænt mest udbredte og afprøvede platform. Om den modsatte pædagogik, altså den rent konsumerende, overhovedet findes, skal jeg ikke gøre mig klog på. Blot skal jeg konstatere, at iPad’en netop qua dens fokus på brugeroplevelsen af mange bliver betegnet som en lean back platform. Altså en platform, der er designet til passive mediepositioner. Og det er vel næppe befordrende for den producerende pædagogik.

Tablets med Windows

Erfaringer med iPads og tablets i undervisningen er i sagens natur begrænsede. De har ganske enkelt ikke været på markedet længe nok. Men jeg henviser til Torben Andersens indlæg om samme. Her får vi skitseret potentialerne i at køre tablets med både Windows 7 og 8 som platform. I EDU-teamet har vi også besluttet, at sponsorere nogle Windowsbaserede tablets til afprøvning i undervisningen her i starten af skoleåret. På den måde får vi konkrete erfaringer at tale om, når vi i samarbejde med Uddannelsesforum sætter fokus på emnet i Læringscaféen på dette års store uddannelsesbegivenhed i Bella Center.

Windowsbaserede netbooks som omdrejningspunkt i historisk it-satsning på Helsingørs skoler

Netop de velafprøvede potentialer i Windows som pædagogisk it-platform har vel været afgørende for skolerne i Helsingør Kommune. Her har man, foruden interaktive tavler i alle undervisningslokaler, valgt at investere i ikke færre end 7.500 netbooks med Windows 7 som styresystem. Som partnere på projektet har vi samarbejdet med kommunens egne pædagogiske fagkonsulenter om designet af et ugelangt kompetenceløft til alle lærere i kommunen. Læs mere om projektet og dets indhold på www.itifagene.dk  

Dermed god sensommer til læserne af nyhedsbrevet. Som I sikkert allerede har bemærket, er vi begyndt at udkomme med nyhederne på en blog. I løbet af efteråret udvikler vi vores hjemmeside og denne blog til et moderne og tidssvarende tilbud i tråd med de forventninger, I rimeligvis stiller til os som seriøs it-leverandør til hele den danske uddannelsessektor.


Comments (0)

Skip to main content