Första WomenBuild i Sverige!


Ett gäng kvinnor och en man samlades igår i Örebro för att delta i den första svenska WomenBuild workshop, som en inledning till TechDays. Vi fick ett varsitt set av LEGO-brickor och med dessa brickor byggde vi olika konstruktioner, som skulle symbolisera våra tankar. Många intressanta diskussioner och kreativa idéer uppkom under kvällens gång.

wb_rob Under ledning av Robert Rasmussen från LEGO® Serious Play satt vi i två timmar och försökte lösa “ett världsproblem” med hjälp av LEGO-brickor: Hur kan vi få fler tjejer/kvinnor att vilja satsa på en karriär inom IT?


…..
…..

 

Några utmaningar som lyftes fram under workshopen:

  1. “Bristen på förebilder. Unga tjejer känner inga eller få kvinnliga ingenjörer”
  2. “Tjejer/kvinnor väljer ibland den enkla vägen som många andra redan har gått”
  3. “Missuppfattningen om att teknologi är tråkigt, osocialt och svårt”

Och förslag på lösningar:

  1. “Gå med i ett mentorskapsprogram och skapa nätverk bland kvinnor/tjejer”
  2. “Informera mera! Visa att IT är naturligt både för män och kvinnor :)”
  3. “Missionera i skolor, visa upp och berätta om ditt yrkesval. Vi bygger framtiden – vem vill inte vara delaktig i det?”

 

wb_blog

STORT tack till er som deltog i workshopen och gjorde den så lyckad! Hoppas ni blev inspirerade och sparar er sista LEGO-bygge som en påminnelse om vad ni har lovat att göra redan idag. Själv kanske jag gjorde det lite lätt för mig genom att lova ett blogginlägg om WomenBuild. (Bilden till höger ska föreställa mig sittandes framför datorn när jag bloggar.)

I fortsättningen ska jag bli ännu bättre på att visa vad jag gör och dela med mig av  mina erfarenheter för att förhoppningsvis få fler tjejer att bli nyfikna på teknik. Det är ju en otrolig rolig och spännande bransch att jobba i och det vore synd om halva jordens population inte ens överväger det som ett alternativ!

PS. Fler bilder finns på Microsofts Flickr-sida.


Comments (0)

Skip to main content