Installera program i XP Mode


Jag fick en fråga om hur man installerar XP program och får dem att dyka upp som ikoner direkt i Windows 7, vilket är möjligt genom XP Mode. Så här gör du:

Börja med att först ladda ner och installera Windows Virtual PC och Windows XP Mode i Windows 7. Starta sedan Virtual Windows XP från Start-menyn.

xpmodeinstall01

 

När den virtuella XP-maskinen har kommit igång, installera program precis som vanligt i den virtuella XP. I bilden nedan ser du att jag precis har påbörjat installationen av Office 2007 på min virtuella XP-maskin.

xpmodeinstall02

 

För att komma åt programmen som du har installerat i den virtuella maskinen direkt från Start-menyn i Windows 7, se då till att genvägarna till dessa applikationerna finns i
C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs
på XP-maskinen. I vissa fall hamnar en genväg där automatiskt efter genomförd installation, i andra fall får du manuellt lägga till genvägen.

xpmodeinstall03

 

Nu kan du hitta applikationerna under Start-menyn i Windows 7. Att programnamnen slutar med “(Virtual Windows XP)” visar att de kommer att köras i XP-läge.

xpmodeinstall04

 

Precis som vilka andra applikationer som helst kan du nu dra dem till skrivbordet eller pinna fast den i taskbar. Det här gör det möjligt att till exempel köra IE6 och IE8 sida vid sida.

xpmodeinstall05

Comments (3)

 1. Cristian says:

  Hej.

  Jag noterar att när man pinnar den i taskbar så blir den som en "dum" ikon då alla program man kör i den virtuella miljön hamnar under ikonen som du har längst till höger i tasktray..

  Vilket gör att det verkligen inte känns som om det är en Win7 app. och begränsar ju det för att det är svårare att köra fler program från den virtuella miljön.

  Den har inte heller den utmärkta funktionaltiteten att man kan få fönstret att sitta på ena sidan eller maximera sig genom att bara dra fönstret åt sidan eller uppåt osv.

  Vad är ideen att pinna den i taskbar då den inte sen får någon koppling till programmet?

 2. DanweiTran says:

  Hej!

  Den fastpinnade ikonen gör att man kan starta upp applikationen med ett enda klick, vilket jag tycker är snabbt och bekvämt jämfört med att leta upp den i Start-menyn.

  Sedan håller jag med om att det skulle vara trevligare om man kunde utnyttja Windows 7 fönsterhantering även på applikationer som körs i XP-läge, trots att det har det inte har varit något man har saknat fram tills nu 🙂 Dessutom får man kanske också ha i åtanke att Windows Virtual PC och XP Mode fortfarande är i beta-stadiet.

 3. A-I says:

  Hej undrar om man kan få virus eller nåt liknande när man har installerat det och hur ska man göra hela den installeringen från hela början  

  mvh A-I

Skip to main content